Τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης δίνουν τη δυνατότητα μεγιστοποίησης της θερμικής απόδοσης μιας κατοικίας, σε πολύ καλύτερο βαθμό από ότι παλαιότερα. Το κυρίαρχο ζητούμενο για κάθε νοικοκυριό, είναι να επιτυγχάνεται οικονομία κατά τη λειτουργία των συστημάτων αυτών και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν διαθέσιμες πολλές επιλογές, όπως σόμπες, τζάκια, λέβητες πέλλετ, υψηλών προδιαγραφών συστήματα θέρμανσης, κλπ.

Κάθε κατηγορία από τις παραπάνω έχει τα υπέρ και τα κατά της, ενώ στη συνολική εικόνα πρέπει κανείς να υπολογίζει το οικονομικό κόστος, αγοράς, χρήσης και συντήρησης του εκάστοτε συστήματος. Με μια γρήγορη ματιά, τα τζάκια αποτελούν ένα αρκετά συνηθισμένο μέσο χρήσης για τη θέρμανση, το οποίο προτιμάται κυριότερα στις περιπτώσεις θέρμανσης μικρών χώρων ή εξοχικών κατοικιών. Ο περιορισμός από τη χρήση του έγκειται στο γεγονός ότι ζεσταίνει τον άμεσα περιβάλλοντα χώρο και όχι τόσο τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού. Η μοναδική περίπτωση να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιηθούν τζάκια που να συνδέονται με το καλοριφέρ. Το κόστος αγοράς ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του τζακιού, με την κατηγορία των ενεργειακών να είναι και πιο αποδοτική και πιο ακριβή.

Οι σόμπες έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, έχοντας όμως πολύ καλύτερο design ενεργειακής συσκευής. Η τοποθέτηση της ενεργειακής συσκευής αυτής, είναι σχετικά απλή, ενώ έχει παρεμφερές ιδιότητες με τα τζάκια. Το κόστος αγοράς εξαρτάται από τις ιδιότητες της σόμπας, για παράδειγμα αν είναι σόμπα καλοριφέρ, ή αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μαγείρεμα.

Οι λέβητες πέλλετ αποτελούν μία ιδανική λύση για τη θέρμανση. Έχουν κάποια διαδικασία στην εγκατάσταση, αφού πρέπει να γίνει προσεγμένα και ελεγμένα, όμως αποδίδουν πολύ καλά, με μικρό κόστος χρήσης. Χρησιμοποιούνται πλέον σε πάρα πολλές περιπτώσεις και αντικαθιστούν σιγά – σιγά τους παραδοσιακούς πετρελαιολέβητες. Έχουν σχετικά υψηλό κόστος αγοράς, όμως κάνουν απόσβεση από την οικονομία που επιφέρουν σχετικά γρήγορα.

Σε κάθε περίπτωση ότι κι αν επιλέξει κανείς, σόμπες, τζάκια, λέβητες πέλλετ, υψηλών προδιαγραφών συστήματα θέρμανσης, κλπ, καλό είναι να προμηθευτεί συστήματα που να είναι καλής ποιοτικής κατασκευής με γραπτή εγγύηση, ευρωπαϊκής και εγχώριας προέλευσης.