Σόμπες μαγειρέματος 

Έχει γίνει πολύς λόγος για τα συστήματα θέρμανσης και το πώς μπορούμε να κερδίσουμε ή να εξοικονομήσουμε χρήματα από τη χρήση τους. Μία χρήση τους που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση είναι και το μαγείρεμα. Γι αυτό για πολλούς, ο ιδανικός συνδυασμός είναι θέρμανση και μαγείρεμα, με τις σόμπες μαγειρέματος ή στόφες. Οι στόφες έβρισκαν εκτεταμένη χρήση στα παλαιά χρόνια, στις κουζίνες των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Οι γνωστές ξυλόσομπες, ζέσταιναν το χώρο, ενώ ταυτόχρονα η νοικοκυρά μαγείρευε το φαγητό της σε κατσαρόλα ή στο φούρνο και έτσι εκμεταλλεύονταν την καύση του ξύλου διπολικά.

Με την πάροδο του χρόνου, η χρήση σε σόμπες μαγειρέματος ή στόφες, έχει επανέλθει και όχι μόνο. Πλέον τα συστήματα αυτά έχουν να επιδείξουν πολλές και διαφορετικές δυνατότητες, ενώ έχουν δώσει έμφαση στην εξάλειψη των μειονεκτημάτων των παλιών σομπών. Ως επί τω πλείστον, οι παλιές σόμπες κάπνιζαν από την καύση του ξύλου, διέθεταν μικρούς χώρους στο φούρνο, ένα ή δύο το πολύ μάτια κουζίνας, κλπ. Οι σύγχρονες όμως σόμπες μαγειρέματος ή στόφες, μπορεί να είναι σόμπες ξύλου ή σόμπες πέλλετ και έχουν τη δυνατότητα να γίνεται τέλεια καύση του υλικού, ενώ η ενέργεια που αποδίδεται στον περιβάλλοντα χώρο είναι η μέγιστη.

Παράλληλα οι χώροι στο φούρνο και τις εστίες της κουζίνας, είναι πλέον πολύ πιο ευρύχωροι. Έτσι μπορεί κανείς να συναντήσει σόμπες μαγειρέματος ή στόφες με δύο θέσεις ψησίματος στο φούρνο ή έως και τέσσερα μάτια στην εστία της κουζίνας.

Το ελαφρώς αυξημένο κόστος αγοράς ενός συστήματος από τις σόμπες μαγειρέματος ή στόφες, σαφώς και πρέπει κανείς να το υπολογίζει, απ’ την άλλη όμως, γίνεται τέτοια εξοικονόμηση χρημάτων, που η απόσβεσή της μπορεί να επέλθει από τον πρώτο χρόνο κιόλας λειτουργίας της.

http://bioenerga.gr/sompes-xsilou-mageirematos-cadel

http://bioenerga.gr/sompes-xsilou-mageirematos-la-nordicahttp://bioenerga.gr/sompes-xsilou-mageirematos-sideros/

http://bioenerga.gr/sompes-xsilou-mageirematos-thorma/