ΜΠΡΙΚΕΤΑ ΞΥΛΟΥ

Οι μπρικέτες ξύλου είναι 100% φυσικό προϊόν και παρασκευάζεται από καθαρό πριονίδι ξύλου χωρίς συνθετικές ουσίες και πρόσθετα. Οι μπρικέτες λόγο της σύστασης και της επεξεργασίας της έχει υψηλή απόδοση και μεγάλη διάρκεια καύσης. Η κυτταρίνη που υπάρχει στο ξύλο σε συνδυασμό με την υψηλή συμπίεση και θερμοκρασία έχει σαν αποτέλεσμα τη συγκόλληση της μπρικέτας , χωρίς οποιοδήποτε πρόσθετο (χημικό ή μη).Ιδανικές για σόμπες ξύλου και ενεργειακά τζάκια.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  1. πλήρως οικολογικό
  2. εύκολη αποθήκευση
  3. υψηλή απόδοση, τριπλάσια του ξύλου
  4. μεγάλη διάρκεια καύσης
  5. δεν πετάνε σπίθες και δε σκάνε
  6. υλικό πλήρως οικολογικό και ανακυκλώσιμο
  7. υγρασία μικρότερη μηδενικές εκπομπές (CO2) διοξειδίου του άνθρακα και πίσσας
  8. καθαρή στάχτη 0,5 – 1% ιδανική για λίπασμα στο κήπο
  9. σταθερή ποιότητα και βάρος με μικρή απόκλιση
  10. αύξηση απόδοση ενεργειακής συσκευής
μπρικετες bioenerga
μπρικέτες ξύλου
μπρικετες

Οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν τζάκια ή σόμπες σίγουρα έχουν δει τα προβλήματα που επιφέρει η καύση του ξύλου. Καπνός, σπίθες και κομματάκια να πετάγονται έξω από την εστία, μυρωδιά στο σπίτι, είναι μονάχα τα φαινομενικά προβλήματα που συμβαίνουν. Αν προσθέσουμε σε αυτά και το υψηλό ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται, συνοδευόμενο με το γεγονός ότι τα κομμένα ξύλα σπάνια έχουν τυποποίηση, με αποτέλεσμα τα χαμηλά ποσοστά θερμικής ενέργειας από την καύση τους, καταλαβαίνουμε ότι μονάχα σε πολύ λίγες περιπτώσεις κάποιος μπορεί να μείνει ικανοποιημένος από το ξύλο.

Ένα νέο υλικό που έχει παρουσιαστεί στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια είναι οι μπρικέτες.Οι μπρικέτες είναι μία εναλλακτική λύση για τη θέρμανση στα τζάκια και τις σόμπες. Κατασκευάζονται από υπολείμματα ξυλείας π.χ. πριονίδια, από κατάλοιπα αγροτικών καλλιεργειών και βιομάζα, κάνοντας έτσι το υλικό αυτό,εξ’ ολοκλήρου φιλικό προς το περιβάλλον. Για την παρασκευή τους δεν απαιτούνται χημικά υλικά ή υλικά συγκόλλησης, κι έτσι κατά την καύση τους δεν εκλύονται βλαβερές ουσίες, όπως για παράδειγμα οι κολλώδης ρητίνες που υπάρχουν σε ξύλα.

Η διαδικασία παραγωγής στις μπρικέτες περιλαμβάνει: τη συλλογή της πρώτης ύλης (πριονίδια και υπολείμματα από δρυ, οξιά, κλπ, βιομάζα, και άλλα), τη μηχανική συμπίεση των υλών αυτών ώστε να καταλαμβάνουν το μικρότερο δυνατόόγκο, την αφαίρεση της υγρασίας και της πίσσας αν υπάρχουν και τον έλεγχο του τελικού προϊόντος. Η γραμμή παραγωγής επειδή είναι εξειδικευμένη ακολουθεί κάποια στάνταρ τυποποίησης κι έτσι οι μπρικέτες στην τελική μορφήτους έχουν τυποποιημένο σχήμα και αξιολογημένη πιστοποίηση υλικού. Το ξύλο αντίθετα σχεδόν ποτέ δεν τυποποιείται και κανείς δεν πιστοποιεί τη σταθερή ποιότητά του, αφού δεν υπάρχει.Κατά τη διαδικασία της καύσεώς τους, οι μπρικέτες επιδεικνύουν άψογη συμπεριφορά και απόδοση. Βασικότερο είναι η ενεργειακή και θερμική τους απόδοση, η οποία μπορεί να φτάνει και το διπλάσιο ενός ξύλου. Συνήθως έχει πάνω από 60% επιπλέον απόδοση από ότι ένα καλό ξύλο. Η διάρκεια καύσης τους επίσης είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στο ξύλο. Ένα μεγάλο ξύλο μπορεί να καεί σε 20 λεπτά με μισή ώρα σε δυνατή φωτιά και ανάλογα την προέλευσή του (η ελιά π.χ. καίγεται πιο αργά λίγο), ενώ οι μπρικέτες καίγονται σε μιάμιση ώρα με δύο ώρες η κάθε μία!

Οι μπρικέτες έχουν και άλλα όμως πλεονεκτήματα χρηστικά και περιβαλλοντικά.Λόγω του τυποποιημένου και συμπαγούς σχήμα τους, έχουν εύκολη αποθήκευση ακόμα και δίπλα στο τζάκι ή το μπαλκόνι. Δεν λερώνουν, αφού είναι συσκευασμένες σε αεροστεγή πακέτα και δεν έχουν λάσπες, χώματα, νερά ή υγρασίες και δεν προσελκύουν διάφορα ζωύφια όπως κάνει το ξύλο. Τα απομεινάρια από την καύση τους είναι μονάχα πολύ λίγη στάχτη, ενώ δεν πετάγονται σπίθες ούτε κατά την ανάφλεξη, ούτε κατά την καύση. Παράγουν πολύ λίγο καπνό, ενώ οπτικά έχουν την ίδια αίσθηση στη φωτιά όπως το ξύλο.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ενεργειακά τζάκια, σε ξυλόσομπες, σε λέβητες ξύλου, χωρίς την προσθήκη κάποιου εξειδικευμένου εξαρτήματος στις συσκευές αυτές. Είναι εντελώς ανακυκλώσιμο υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον και δεν επιβαρύνει την ξυλεία, καθώς αποτελείται από υπολείμματα. Οι μπρικέτες έχουν λίγο υψηλότερη τιμή από ότι τα μη τυποποιημένα και αμφιβόλου ποιότηταςκαυσόξυλα, της τάξεως του 30% με 40% περισσότερο. Όμως επειδή η θερμιδική τους απόδοση είναι κατά πολύ υψηλότερη, η διαφορά αυτή βγαίνει οικονομικά αντίστροφη. Δηλαδή για τη θέρμανση ενός χώρου σε ένα ενεργειακό τζάκι απαιτούνται 50 κιλά ξύλα, ενώ σε μπρικέτες μόλις 20 κιλά.