Λέβητες

Λέβητες Πέλλετ

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες περγαμηνές, ούτε εξειδικευμένα συγκριτικά στοιχεία, για να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου βιοκαυσίμου υλικού όπως το πέλλετ. Φτιαγμένο από υπολείμματα ξύλου, ή βιολογικών καλλιεργειών, είναι καθ’ όλα φιλικό προς το περιβάλλον, τόσο κατά την παραγωγή του όσο και κατά την καύση του. Η απόδοση κατά την καύση του είναι ιδιαίτερα υψηλή και χρησιμοποιείται πλέον σε αρκετά συστήματα κεντρικής θέρμανσης, όπως οι λέβητες πέλλετ.

Στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια υπάρχει εκτεταμένη ζήτηση σε αυτού του τύπου τους λέβητες και γι’ αυτό το λόγο μέχρι πρότινος, δεν ήταν ευρέως διαδεδομένα τα πλεονεκτήματά τους. Τα συγκεκριμένα συστήματα βρίσκουν πλέον εφαρμογή τόσο σε μεμονωμένες κατοικίες, όσο και σε πολυκατοικίες ή βιομηχανικούς χώρους. Η απόδοσή τους είναι αν όχι καλύτερη, τουλάχιστον εφάμιλλη με τα πιο παραδοσιακά συστήματα με λέβητα πετρελαίου.

Ο κυριότερος λόγος που το πέλλετ καθιερώθηκε γρήγορα στην αγορά, ήταν η ιδανική σχέση απόδοσης τιμής που παρουσίασε και εξακολουθεί να παρουσιάζει. Αυτό σημαίνει ότι εκτός της υψηλής θερμικής του απόδοσης, το συγκεκριμένο στέρεο καύσιμο υλικό, είναι αρκετά οικονομικό, κάνοντας έτσι την παραγωγή θέρμανσης για το σπίτι μας πολύ πιο προσιτή από ότι παλαιότερα.

Επίσης από πλευράς καθαρότητας ή απορριμμάτων, τα ελάχιστα υπολείμματα που μπορεί να αφήνει το πέλλετ κατά την καύση του, απομακρύνονται εύκολα και χωρίς καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον. Το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί την εφαλτήριο ισχύ στους λέβητες πέλλετ, δίνοντάς τους την απαραίτητη θερμική απόδοση κατά την καύση του.

Στο εμπόριο μπορείτε να συναντήσετε διάφορα είδη πέλλετ, τα οποία έχουν και μία μικρή διαφοροποίηση στην τιμή. Είναι σαφές ότι η ποιότητα του καυσίμου αυτού, θα επηρεάζει άμεσα θετικά ή αρνητικά την θερμική απόδοση του συνολικού συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Γενικά όμως η μορφή του έχει τυποποιημένη σύνθεση και το τελικό προϊόν έχει περάσει από συγκεκριμένα στάδια επεξεργασίας, που ακολουθούν τα πρότυπα πιστοποίησης των ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Αυτό σημαίνει ότι συσκευάζεται πολύ πιο εύκολα από ότι τα πιο καλοκομμένα ξύλα ή κούτσουρα, έχουν μικρό μέγεθος και είναι εύκολα στην μεταφορά και στη χρήση. Επιπλέον σαν υλικό έχει βραδύτερη καύση, κάνοντας έτσι δυνατή τη χρήση μικρότερης ποσότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καύσης.

Για την εγκατάσταση ενός συστήματος με λέβητες πέλλετ, απαιτείται ειδικός χώρος φύλαξης του υλικού, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται κοντά στο σύστημα λέβητα. Ο ανεφοδιασμός μπορεί να γίνεται από ένα άτομο σε τακτική βάση, ή μπορείτε να εγκαταστήσετε ειδικό σύστημα φύλαξης και ανεφοδιασμού, αυτοματοποιημένο και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο. Έτσι η διαδικασία αυτή θα γίνεται απλά και χωρίς καθόλου κόπο. Τα αυτοματοποιημένα συστήματα απαιτούν κατά την εγκατάσταση επιπλέον χώρο.

Τα συστήματα λεβήτων που χρησιμοποιούν πέλλετ, είναι συνήθως πιο ακριβά από ότι τα συμβατικά παραδοσιακά συστήματα. Όμως κατά τη χρήση τους, γίνεται τέτοια οικονομία στην καύσιμη ύλη, που η φυσιολογική οικονομική απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης, είναι εξαιρετικά σύντομη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ένα λέβητα περίπου 40 Kw, που προορίζεται για χρήση σε κατοικία 200-400 τετραγωνικών μέτρων, με ηλιακούς θερμοσίφωνες, σώματα, κλπ, η απόσβεση μπορεί να επέλθει μέσα σε μόλις 3 ή 4 χρόνια. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών των λεβήτων είναι η γραπτή εγγύηση που συνοδεύεται με το εν λόγω σύστημα και που συνήθως είναι πολυετής.

[button color=”btn-success” size=”btn-large” link=”http://bioenerga.gr/levites-pellet/” target=”_blank” ]ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΛΕΒΗΤΕΣ ΠΕΛΛΕΤ ΔΑΝΙΑΣ ![/button]


 

Λέβητες ξύλου

Τα σύγχρονα συστήματα κεντρικής θέρμανσης αποτελούνται από λέβητες υψηλής τεχνολογίας, που αποφέρουν ιδιαίτερα ικανοποιητική θερμική απόδοση και το δυνατόν μικρότερο κόστος λειτουργίας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λεβήτων, ανάλογα με το είδος της καύσιμης ύλης που χρησιμοποιούν και που μπορούν να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα με σχετικά οικονομική λειτουργία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι λέβητες ξύλου, που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη το ξύλο ή άλλα παράγωγά του.

Τα συγκεκριμένα συστήματα λεβήτων, παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση, ιδίως από την περίοδο που επήλθε κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση. Πριν καταλήξετε στη συγκεκριμένη κατηγορία λέβητα,  θα πρέπει να σταθμίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που υπάρχουν. Μόνο έτσι, θα είστε σίγουροι ότι η επένδυσή σας θα έχει και τα αναμενόμενα και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα συστήματα θέρμανσης με ξύλο είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποδίδουν τη μέγιστη δυνατή θερμική απόδοση από την καύση του ξύλου. Όταν πραγματοποιείται η καύση αυτή, η εκλύουσα θερμότητα χρησιμοποιείται για να θερμανθεί το νερό που θα διανεμηθεί με τη σειρά του μέσω σωληνώσεων στα σώματα του καλοριφέρ μιας κατοικίας. Η θερμική απόδοση μετριέται σε κιλοβάτ και για να έχετε ένα μέσο όρο σύγκρισης, μία κατοικία περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων σε κάπως νοτερή περιοχή (μέση κατοικία στην Ελλάδα), χρειάζεται περίπου 25 κιλοβάτ για την ικανοποίηση των αναγκών θέρμανσής της. Ανάλογα με την απόδοση του λέβητα, διαφοροποιείται τόσο το μέγεθός του όσο και η τιμή του.

Η εγκατάσταση σε λέβητες που χρησιμοποιούν ξύλο ως καύσιμη ύλη, προϋποθέτει σωστή μελέτη του χώρου και των θερμικών αναγκών της κατοικίας, ενώ ίσως χρειαστεί να υπάρχει και επιπλέον χώρος για την αποθήκευση της στέρεας καύσιμης ύλης. Η τροφοδότηση του ξύλου μπορεί να γίνεται είτε χειροκίνητα είτε αυτοματοποιημένα. Χειροκίνητα σημαίνει ότι για την παροχή του ξύλου θα πρέπει να φροντίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα κάποιος άνθρωπος, ενώ αυτοματοποιημένα σημαίνει ότι θα υπάρχει αυτοματοποιημένος τροφοδότης ξύλου, μέσα από εγκατεστημένο σιλό στο λέβητα.

Η ρύθμιση τέτοιων συστημάτων γίνεται συνήθως από ηλεκτρονική πλακέτα, η οποία προσδιορίζει το επίπεδο της θερμοκρασίας που θέλουμε να φτάσει το νερό που θερμαίνεται κατά την καύση του υλικού. Έπειτα ένα σύστημα κυκλοφορητή, φροντίζει για τη μεταφορά του θερμαινόμενου νερού στις σωληνώσεις, που καταλήγουν στα σώματα του καλοριφέρ. Η λειτουργία δεν είναι συνεχόμενη, αλλά ξεκινάει όταν η θερμοκρασία του νερού πέσει κάτω από το ρυθμιζόμενο όριο και σταματάει όταν το υπερβεί κατά λίγο.

Όπως σε κάθε σύστημα κεντρικής θέρμανσης, έτσι και στην περίπτωση με τους λέβητες ξύλου, σημαντικό ρόλο στην απόδοση, τη λειτουργικότητα, αλλά και την αντοχή στο χρόνο, παίζει η ποιότητα της καύσιμης ύλης. Για παράδειγμα αν το ξύλο που χρησιμοποιείται έχει πολύ υγρασία ή είναι κακής ποιότητας, ενδέχεται να υπάρχουν αρκετά υπολείμματα, καυσαέρια και χαμηλή απόδοση. Μία καλή λύση είναι να χρησιμοποιούνται μπρικέτες ξύλου, όπου λόγω της επεξεργασμένης και τυποποιημένης μορφής τους, έχουν υψηλή απόδοση, με μηδενικά καυσαέρια και υπολείμματα.

Κάθε σύστημα λέβητα με ξύλο, απαιτεί ούτως ή άλλως συστηματική συντήρηση, για να αξιοποιείται στο έπακρο η λειτουργικότητά του και οι δυνατότητές του. Έτσι καλό είναι να γίνεται μία με δύο φορές το χρόνο η συντήρηση και ο καθαρισμός του.

[button color=”btn-success” size=”btn-large” link=”http://bioenerga.gr/wood-boilers/” target=”_blank” ]ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ![/button]


 

 

Καυστήρες Πέλλετ

 

Από τεχνικής πλευράς, οι καυστήρες πέλλετ έχουν πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία, η οποία βασίζεται σε σύγχρονες ηλεκτρονικές πλακέτες, οι οποίες ρυθμίζουν την παροχή της καύσιμης ύλης, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Επίσης συνδυάζονται με συστήματα θερμοστάτη, για τη ρύθμιση του επιπέδου της έντασης της καύσης του πέλλετ, ώστε να επιτυγχάνεται το επιθυμητό επίπεδο θερμοκρασίας.

Η τροφοδοσία της καύσιμης ύλης, μπορεί να γίνεται ή χειροκίνητα ή αυτοματοποιημένα. Γενικότερα η καύση του πέλλετ είναι ιδιαίτερα πιο αργή από το απλό ξύλο και ως εκ τούτου δεν απαιτείται τόσο συχνός ανεφοδιασμός για την καύση. Πάντως για την εξασφάλιση της λιγότερο δυνατής διαδικασίας ανεφοδιασμού, οι καυστήρες πέλλετ χρησιμοποιούν ειδική κατασκευή που συγκρατεί μία σημαντική ποσότητα καύσιμου υλικού, η οποία διοχετεύεται στον καυστήρα μέσω ενός ειδικού μηχανισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο ανεφοδιασμός ποικίλει ανάλογα με τις θερμικές ανάγκες της κατοικίας, από μία φορά την ημέρα έως 2 φορές την εβδομάδα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η διαδικασία της συντήρησης του καυστήρα, αφού απαιτείται ο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο καθαρισμός του. Η απαίτηση αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι το σύστημα του καυστήρα αποτελείται από πολλά κινούμενα μέρη στα οποία επιβάλλεται να γίνεται σχολαστικός και πολύ καλός καθαρισμός. Βέβαια η διαδικασία καθαρισμού είναι αρκετά πιο εύκολη από ότι στα παραδοσιακά συστήματα σόμπες τζάκια λέβητες πέλλετ, οικονομικότερη και σαφώς πιο σύντομη.Οι τιμές που μπορείτε να βρείτε για τα συγκεκριμένα συστήματα, ποικίλουν και επηρεάζονται συνήθως από τη μέγιστη θερμική απόδοση που μπορεί να επιτευχθεί, από το υλικό κατασκευής τους και την προέλευσή τους. Συνήθως οι ελληνικής κατασκευής καυστήρες είναι οικονομικότεροι. Στο συνολικό κόστος θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τα έξοδα εγκατάστασης, τοποθέτησης καπνοδόχου (αν κρίνεται απαραίτητο) και φυσικά συντήρησης. Επίσης η τιμή τους διαφοροποιείται αν πρόκειται για σύστημα μετατροπής. Συνολικά όμως το ολικό κόστος εγκατάστασης, αντικατάστασης ή μετατροπής ενός τέτοιου καυστήρα, μπορεί να ισοσταθμιστεί με την άμεση απόσβεση που επιτυγχάνεται από την οικονομία που παρέχεται από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Για την εγκατάστασή τους απαιτείται εξειδικευμένο και έμπειρο συνεργείο, ενώ η σωστή εκ των προτέρων μελέτη θα μας γλυτώσει από πολλά ζητήματα συμβατότητας ή άλλα θέματα που μπορούν να προκύψουν στην πορεία.

[button color=”btn-success” size=”btn-large” link=”http://bioenerga.gr/levites/kafstires-pellet/ ” target=”_blank” ]ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ![/button]


 

 

 Λέβητες αερίου

Τα τελευταία χρόνια με τη διάδοση του φυσικού αερίου, ιδίως στην περιοχή της Αττικής, πολλοί άνθρωποι έχουν ξεκινήσει τη χρήση συστημάτων κεντρικής θέρμανσης με λέβητες αερίου. Το φυσικό αέριο σαν καύσιμη ύλη θεωρείται αρκετά πιο καθαρό και ελάχιστα ρυπογόνο, αφού αφήνει ελάχιστα υπολείμματα και ρύπους, καθιστώντας το έτσι αρκετά φιλικό προς το περιβάλλον.

Ένα βασικό πλεονέκτημα από τη χρήση του, είναι ότι τουλάχιστον για τις περιοχές της Αττικής, δεν χρειάζεται να υπάρχει χώρος αποθήκευσης, αφού μπορείτε να συνδεθείτε στο υπάρχον δίκτυο διανομής και να πληρώσετε για το καύσιμο μετά την χρήση του και για όσο το έχετε χρησιμοποιήσει (και όχι προπληρωμή και μάλιστα μεγάλου όγκου καυσίμου, όπως π.χ. στο πετρέλαιο ή στα ξύλα). Ακόμη όμως και για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, που δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο δίκτυο διανομής, ο χώρος αποθήκευσης που απαιτείται είναι αρκετά μικρός, αφού το αέριο τοποθετείται σε συμπιεσμένη μορφή και σε πολύ μικρές δεξαμενές.

Επίσης ο καθαρισμός και η συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με αέριο, είναι εξαιρετικά απλός, αφού απαιτεί λιγότερο καθαρισμό από ότι άλλες μορφές καύσης, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συσκευών αυτών. Με τους λέβητες αερίου μπορείτε να επιτύχετε μεγάλη  εξοικονόμηση χρημάτων και λειτουργικότητα για τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου σας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λέβητα με αέριο, που προορίζονται για διαφορετική χρήση, όπως οι επίτοιχοι και οι επιδαπέδιοι λέβητες, συμπυκνώσεως και συμβατικοί. Οι επίτοιχοι χρησιμοποιούν σύγχρονα συστήματα σε συμπαγές μέγεθος, για να καλύπτουν τον ελάχιστο δυνατό χώρο στο σημείο που θέλετε να τους εγκαταστήσετε. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε νέες κατοικίες, όσο και σε παλαιότερες, σε περιπτώσεις αντικατάστασης της ήδη υπάρχουσας εγκατάστασης θέρμανσης, αφού εκτός των άλλων, είναι σχετικά εύκολη η τοποθέτησή τους. Οι επιδαπέδιοι χρησιμοποιούν επίσης σύγχρονα συστήματα για την καύση και τον έλεγχο της διαδικασίας, ενώ είναι ιδιαίτερα προτιμητέοι σε περιπτώσεις υψηλών αναγκών και μεγάλων εγκαταστάσεων.

Οι λέβητες συμπυκνώσεως, συνδυάζουν μία καινοτόμα τεχνολογία, συμπίεσης του αερίου και επαναχρησιμοποίησης των εξαγωγών, που αποδίδουν ακόμη μεγαλύτερη θερμοκρασία και είναι κατάλληλοι για σχολεία, πολυκατοικίες, μεγάλους χώρους, κλπ. Όλα τα συστήματα με λέβητες αερίου, ξεχωρίζουν για την ασφάλειά τους και τη λειτουργικότητά τους. Έχουν συνήθως αθόρυβη λειτουργία και ο σχεδιασμός τους εναρμονίζεται με τα σύγχρονα πρότυπα, καθιστώντας τα συστήματα αυτά αισθητικά ελκυστικά. Χρησιμοποιούν ειδικούς μηχανισμούς και αυτόματες βαλβίδες ασφαλείας, για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία τους κάθε στιγμή.

Οι συγκεκριμένοι λέβητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός της οικιακής θέρμανσης και για ζεστό νερό χρήσης. Με την κατάλληλη σύνδεση μπορούν να παρέχουν ζεστό νερό για την κουζίνα ή το μπάνιο, καλύπτοντας τις καθημερινές ανάγκες και εξασφαλίζοντας εκτός από την ιδανική θέρμανση στο χώρο και την άνεση από την παραγωγή του ζεστού νερού. Συνδυάζονται επίσης με ειδικά συστήματα θερμοστάτη που ελέγχονται με ηλεκτρονικό μηχανισμό, για να παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη οικονομία και ευελιξία στη λειτουργία τους.

Στις μέρες μας τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης με αέριο έχουν καταλάβει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά και σε αυτό έχει συνηγορήσει το γεγονός της εύκολης εγκατάστασής τους σε κάθε χώρο, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά μοντέλα σε λέβητα με αέριο για να επιλέξει κανείς, με διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά.


 

 

Λέβητες πετρελαίου

Ένας λέβητας πετρελαίου είναι ουσιαστικά μία συσκευή που έχει τη δυνατότητα να ζεσταίνει νερό κατά τη λειτουργία της, χρησιμοποιώντας σαν καύσιμη ύλη το πετρέλαιο θέρμανσης. Το καύσιμο στο συγκεκριμένο λέβητα βρίσκεται αποθηκευμένο σε ειδική δεξαμενή (συνήθως από σκληρό πλαστικό), κοντά στο σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Η καύση του πετρελαίου γίνεται σταδιακά μέσω ενός μπεκ ψεκασμού καυσίμου και δίνει τη δυνατότητα παραγωγής θερμότητας που με τη σειρά της ζεσταίνει το νερό. Το ζεσταμένο νερό μέσω ειδικού κυκλώματος κυκλοφορητή μπορεί και διανέμεται στα σώματα των καλοριφέρ και έτσι θερμαίνεται συνολικά ο χώρος μιας κατοικίας.

Οι λέβητες πετρελαίου, συνήθως έχουν μεγάλες διαστάσεις, οι οποίες επηρεάζονται από τη θερμική απόδοση που θέλουμε να έχουν. Επίσης, παράγουν σχετικά αισθητό θόρυβο και γι’ αυτό συνήθως είναι αποθηκευμένοι σε σημεία μη άμεσα προσιτά προς τους ενοίκους, όπως είναι το υπόγειο της οικοδομής.

Για να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης σε λέβητες με πετρέλαιο, θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί μία τεχνική μελέτη για τις θερμικές ανάγκες του χώρου σας. Η μελέτη αυτή κανονικά πρέπει να γίνεται με ακρίβεια και υπολογισμούς από έναν μηχανικό, ο οποίος αφού ζυγίσει τους απαραίτητους παράγοντες, θα σας παρουσιάσει τις ανάγκες σε θερμίδες που έχει ο χώρος σας, για να ζεσταίνεται ικανοποιητικά και άνετα. Σε καμία περίπτωση η προσέγγιση αυτή δεν μπορεί να γίνει εμπειρικά, ούτε από τους ιδιοκτήτες. Κάτι τέτοιο ελλοχεύει τον κίνδυνο να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση ενός συστήματος θέρμανσης που δεν επαρκεί και έτσι ο χώρος της οικίας μας να μην θερμαίνεται επαρκώς. Επίσης υπάρχει κίνδυνος να προμηθευτούμε λέβητα που να καλύπτει πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που έχουμε ανάγκη, κάτι που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην άσκοπη επιπλέον σπατάλη καυσίμου και κατά συνέπεια χρημάτων για τον ιδιοκτήτη.

Υπάρχουν λέβητες πετρελαίου μαντεμένιοι (ή αλλιώς από χυτοσίδηρο) και χαλύβδινοι. Στην πρώτη κατηγορία έχουμε εύκολη συναρμολόγηση και εγκατάσταση, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί και προσαρμόσιμοι αν θέλουμε μελλοντικά να προσθέσουμε κάποια επιπλέον στοιχεία. Επίσης σε περίπτωση αστοχίας υλικού ή βλάβης, μπορεί να αντικατασταθεί μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι, ενώ η πιθανή διάρκεια ζωής του είναι πολύ μεγάλη. Είναι όμως πιο ευαίσθητα συστήματα στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, ενώ και η τιμή τους είναι υψηλότερη από ότι στους χαλύβδινους. Στη δεύτερη κατηγορία, έχουμε μεγαλύτερη αντοχή στις θερμοκρασιακές μεταβολές, έχουν μικρότερο βάρος, υψηλή θερμική απόδοση και χαμηλότερο κόστος. Η διάρκεια ζωής τους μπορεί να φτάσει και τα 15 με 20 χρόνια.

Οι εταιρείες παραγωγής σε λέβητες αυτού του τύπου, έχουν διαθέσιμα πολλά μοντέλα με διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά. Επίσης στην κατηγορία των μαντεμένιων λεβήτων, η παραγωγή και κατασκευή τους γίνεται συνήθως σε εργοστάσιο στην Ελλάδα, ενώ οι χαλύβδινοι, μπορεί να είναι κατασκευής είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Σαν λύση για την οικιακή ή την επαγγελματική κεντρική θέρμανση ενός χώρου οι λέβητες πετρελαίου αποτελούν ιδανική λύση για κάθε μέγεθος χώρου, αφού υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής του ανάλογου συστήματος με τις θερμικές ανάγκες που υπάρχουν, όσο μεγάλες κι αν είναι. Το κόστος καύσης του πετρελαίου εξαρτάται φυσικά από την εκάστοτε τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και από το μέγεθος του λέβητα, αφού όσο μεγαλύτερος είναι τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει ανά μία ώρα.