ΛΕΒΗΤΑΣ KITURAMI PELLET ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΙΖΟΜΕΝΟΣ

ΚRP-20PA, KRP-50PA ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΑ

CE EC CE EMC CE LVD

SZU MARK

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΒΗΤΑ PELLET

ΟΔΗΓΙΕΣ

CE_DECLARATION OF COMFORMITY

prospect A όψη

prospct Β όψη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο νέος αυτοκαθαριζόμενος λέβητας PELLET της Kiturami  είναι πλέον διαθέσιμος

·         Υψηλής απόδοσης λέβητας Pellet 95,9%

·         Απαγωγή καυσαερίων τριών διαδρομών

·         Εύκολη εγκατάσταση και βολικές διαστάσεις

·         Αυτοκαθαριζόμενα τούμπα

·         Αυτοκαθαριζόμενος θάλαμος καύσης

·         Ανοξείδωτος εναλάκτης παροχής ζεστού νερού χρήσης

·         Συστήματα ασφαλείας και αυτοδιάγνωσης βλαβών

Ο λέβητας συνοδεύεται από θερμοστάτη χώρου CTR-5700PLUS

Τεχνικά χαρακτηριστικά

ΣΤΟΙΧΕΙΑΜΟΝΑΔΑKRP-20PAKRP-50PA
Ονομαστική ισχύς εξόδουKW2652
Ελάχιστη ισχύς εξόδουKW712
Κατάταξη λέβητα σύμφωνα με EN 303-5Κλάση 4Κλάση 5
Τύπος τροφοδοσίας αέρα καύσηςΒεβιασμένη απαγωγή καυσαερίων μέσο ανεμιστήρα στην έξοδο της καμινάδας
Μέγιστη πίεση λειτουργίαςBar3
Τύπος καυσίμουΠελλετ – C1
Κατανάλωση στην ονομαστική ισχύKg/hr5,711,5
Ελκυσμός καμινάδαςMbar-0,05 – 0,05
ΒάροςKg278370
ΔιαστάσειςMm1060 x 1000 x 12501270 x 1110 x 1440
Χωρητικότητα δεξαμενής pelletKg110141
Έξοδος καυσαερίωνmm≥ 125
Διαστάσεις παροχών νερού προσαγωγής/επιστροφήςInch11/2
Χωρητικότητα νερούLiter90155
Θερμοκρασία καυσαερίωνΟνομαστική ισχύςoC103138
Ελάχιστη ισχύςoC6976
Κατανάλωση ρεύματος(κατά την έναυση)W26(380)57(380)
Στάθμη θορύβουDb5356
Ελάχιστη κατανάλωση ρεύματοςW1116
Τάση/συχνότητα ρεύματοςV/Hz230V/50Hz
Απώλεια πίεσης νερούΔΤ 10oCmbar19275
ΔΤ 20oCMbar22282
Ροή καυσαερίωνKg/s0,0380,051
Εύρος ρύθμισης θερμοκρασίας νερούoC60-80
Μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία λειτουργίαςoC90
Ελάχιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία προσαγωγής θέρμανσηςoC50
Κατανάλωση ρεύματος σε κατάσταση αναμονήςWatt5


Υπερσύγχρονοι και πλήρως αυτοματοποιημένοι ενεργειακοί λέβητες πέλλετ Ekoheat της Ekopower από την Δανία.

Οικονομικοί – υψηλών προδιαγραφών και τεχνολογίας που παρέχουν στον καταναλωτή υψηλό βαθμό άνεσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Ολοκληρωμένες λύσεις για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

Οι λέβητες-καυστήρες πέλλετ είναι μια νέα πρόταση στον χώρο της θέρμανσης που τείνει να κατακτήσει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο το αγοραστικό κοινό. Οι λόγοι είναι πολλοί: οι χαμηλές εκπομπές ρύπων, οι υψηλές αποδόσεις και τα οικονομικά οφέλη σε σύγκριση με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή το ηλεκτρικό ρεύμα. Συγχρόνως οι λέβητες πέλλετ πέρα από τη θέρμανση με την προσθήκη ενός ειδικού συστήματος παράγουν και ζεστό νερό για τις ανάγκες του μπάνιου, αλλά και της κουζίνας. Το πέλλετ εντάσσεται στις λεγόμενες «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» μιας και το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται κατά την καύση του δεσμεύεται από τα φυτά, τα οποία το χρησιμοποιούν κατά την ανάπτυξή τους. Η αύξηση της χρήσης του πέλλετ βοηθά αποτελεσματικά στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και των κλιματικών μεταβολών.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή προς τις νέες μορφές ενέργειας, όπως είναι το πέλλετ, η χρήση του οποίου παρουσιάζει αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτέλεσμα της τάσης αυτής είναι η σταδιακή αλλά σταθερή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Βασικό πλεονέκτημα του πέλλετ είναι ότι με μια ορθολογική χρήση οι πρώτες ύλες του δεν πρόκειται να μειωθούν, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα. Αποτελεί λοιπόν θα λέγαμε μια οικονομική (σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη θέρμανσης), οικολογική και πρακτική λύση, καθώς δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και η θέρμανση ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες μας. Από άποψη οικονομίας οι λέβητες πέλλετ σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες πετρελαίου μειώνουν τα έξοδα της θέρμανσης κατά 40-60% ενώ ταυτόχρονα δεν μολύνουν το περιβάλλον.

Παράλληλα η απόδοση τους είναι αντίστοιχη εκείνων του πετρελαίου ή σε ορισμένες περιπτώσεις τους ξεπερνά. Η αλματώδης αύξηση του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια σε συνάρτηση και με την οικονομική κρίση στη χώρα μας καθιστά τη λύση του πέλλετ ακόμα πιο συμφέρουσα και δελεαστική, καθώς το ένα λίτρο πετρελαίου αντιστοιχεί περίπου σε δύο κιλά πέλλετ. Η τιμή του τελευταίου ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται σαφώς και από την ποιότητα του. Πάντως σε γενικές γραμμές το κόστος θέρμανσης με πέλλετ υπολογίζεται στο μισό σε σχέση με το πετρέλαιο. Παράλληλα σημαντικό πλεονέκτημά του αποτελεί το γεγονός ότι η τιμή του κινείται με ομαλότερο ρυθμό, ενώ δεν αναμένεται καμία ραγδαία αύξηση τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτός από την εγχώρια αγορά η ζήτηση καλύπτεται από τις εισαγωγές.

έβαια η επιλογή ενός λέβητα πέλλετ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπαγορεύεται αποκλειστικά και μόνο από την τιμή και το οικονομικό κέρδος, αντιθέτως μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος (π. χ. βαθμός απόδοσης, αυτόματο σύστημα καθαρισμού κ. ά.), στην εταιρεία κατασκευής, στη συναρμολόγηση των επιμέρους τμημάτων, στην εγγύηση, στο service του κάθε αντιπροσώπου κτλ. Όπως είναι φανερό, οι λέβητες πέλλετ έχουν κερδίσει την προτίμηση του κοινού και όχι άδικα, αφού εκτός από τη μείωση του κόστους στα έξοδα της θέρμανσης αποτελούν και μια οικολογική λύση


[button color=”btn-primary” size=”btn-large” link=”http://www.ekopower.eu/dk/produkter” target=”_blank” ]Δείτε τα μοντέλα της Ekopower.dk[/button]

Ενεργειακή συσκευή : ΛΕΒΗΤΑΣ  ΠΕΛΛΕΤ 
Μοντέλο : EKOHEAT 900
Ονομαστική ισχύς (kW) : 9,4
Θερμική απόδοση % : 92,4
Θερμαινόμενος όγκος (m3) : 
Κατανάλωση ανά ώρα (kg) : 0,6-2,2
Μήκος / Πλάτος / Ύψος : 872mm / 560mm / 1400mm
Βάρος :  237,2kg
Προέλευση : ΔΑΝΙΑ
Εγγύηση : 5 -2 ΕΤΗ
Τιμή με Φ.Π.Α. :   (ΜΕ ΔΟΧΕΙΟ 160kg) €

Ενεργειακή συσκευή : ΛΕΒΗΤΑΣ  ΠΕΛΛΕΤ 
Μοντέλο : EKOHEAT 1500
Ονομαστική ισχύς (kW) : 15
Θερμική απόδοση % : 95,5
Θερμαινόμενος όγκος (m3) : 
Κατανάλωση ανά ώρα (kg) : 0,6-3,1
Μήκος / Πλάτος / Ύψος : 940mm / 560mm / 1400mm
Βάρος :  255,4 kg
Προέλευση : ΔΑΝΙΑ
Εγγύηση : 5 -2 ΕΤΗ
Τιμή με Φ.Π.Α. : (ΜΕ ΔΟΧΕΙΟ 160kg)  €

Ενεργειακή συσκευή : ΛΕΒΗΤΑΣ  ΠΕΛΛΕΤ 
Μοντέλο : EKOHEAT 2500
Ονομαστική ισχύς (kW) : 24,9
Θερμική απόδοση % : 93,1
Θερμαινόμενος όγκος (m3) : 
Κατανάλωση ανά ώρα (kg) : 1,1-5,6
Μήκος / Πλάτος / Ύψος : 1040mm / 620mm / 1400mm
Βάρος : 326,4 kg
Προέλευση : ΔΑΝΙΑ
Εγγύηση : 5 -2 ΕΤΗ
Τιμή με Φ.Π.Α. :   (ΜΕ ΔΟΧΕΙΟ 160kg) €

Ενεργειακή συσκευή : ΛΕΒΗΤΑΣ  ΠΕΛΛΕΤ 
Μοντέλο : EKOHEAT 4000
Ονομαστική ισχύς (kW) : 42,7
Θερμική απόδοση % : 93,1
Θερμαινόμενος όγκος (m3) : 
Κατανάλωση ανά ώρα (kg) : 2,1-8,8
Μήκος / Πλάτος / Ύψος : 1040mm / 800mm / 1400mm
Βάρος :  401,4kg
Προέλευση : ΔΑΝΙΑ
Εγγύηση : 5 -2 ΕΤΗ
Τιμή με Φ.Π.Α. :   (ΜΕ ΔΟΧΕΙΟ 160kg) €


Λέβητες πέλλετ – Τι είναι ;


Στο τέλος της περασμένης δεκαετίας ξεκινούν δειλά δειλά να εμφανίζονται και στη χώρα μας κάποιες ενεργειακές συσκευές οι οποίες ονομάζονται λέβητες πέλλετ. Τι είναι όμως αυτά τα μηχανήματα και το πως λειτουργούν θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω στις παρακάτω γραμμές. Οι λέβητες πέλλετ όπως το λέει και το όνομα τους είναι λέβητες δηλαδή συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ζεστού νερού για την θέρμανση κτιρίων,οικιών,διαφόρων μονάδων αλλά και ζεστών νερών χρήσης για τις καθημερινές μας ανάγκες.Η διαφορά τους από τους συνήθεις λέβητες πετρελαίου, αερίου είναι ότι το καύσιμο λειτουργίας τους είναι το πέλλετ και αυτός είναι και ο λόγος που οι συγκεκριμένοι λέβητες εφόσον πληρούν κάποιες προδιαγραφές είναι οι πιο οικονομικοί από άποψη κατανάλωσης καυσίμου.Αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν τα συγκεκριμένα μηχανήματα έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης δηλαδή πάνω από 90%.έχουν πιστοποιήσεις από επίσημους φορείς,έχουν αυτόματο καθαρισμό στους εναλλάκτες (τούμπα),έχουν αυτόματο καθαρισμό καυστήρα,έχουν πολυβάθμια καύση και φέρουν εγκέφαλο και touch screen control panel το οποίο μπορεί να υποστηρίξει νέες τεχνολογίες όπως αντιστάθμιση,απομακρυσμένη παρακολούθηση κλπ.

Ας μην παραλείπουμε όμως τρείς πολύ σοβαρούς παράγοντες για την μέγιστη απόδοση ενός συστήματος, πρώτον το καύσιμο, δευτέρον την καμινάδα και τρίτον την συνδεσμολογία και εγκατάσταση της συσκευής η οποία πρέπει να γίνει βάση σχεδίων και προδιαγραφές του κατασκευαστή. Καλό λοιπόν θα είναι πριν από κάθε απόφαση ή επιλογή μας να ενημερωνόμαστε για την συσκευή που πρόκειται να αγοράσουμε σε θέματα ουσίας και όχι να επαναπαυόμαστε στις υποσχέσεις του κάθε πωλητή, κατασκευαστή η αντιπρόσωπου.


Πως λειτουργούν οι λέβητες πέλλετ ;

Οι λέβητες πέλλετ έχουν διαδοθεί πολύ τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της εξοικονόμησης χρημάτων που προσφέρουν στο νοικοκυριό. Στην αγορά κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και σχέδια, ενώ ο τρόπος λειτουργίας τους βασίζεται σε πέντε επιμέρους τμήματα: τη δεξαμενή, τον χώρο καύσης, την καπνοδόχο, την μονάδα ελέγχου και τη διάταξη ανταλλαγής θερμότητας. Η δεξαμενή είναι στην ουσία ο χώρος όπου τοποθετείται η καύσιμη ύλη, δηλαδή το πέλλετ και μπορεί να αποτελεί μέρος του λέβητα ή να συνδέεται απλά με τον λέβητα μέσω, για παράδειγμα, κάποιου σωλήνα. Το πέλλετ μέσω ενός μηχανισμού προωθείται από τον χώρο της δεξαμενής στον χώρο της καύσης. Ταυτόχρονα, η σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο των λεβήτων πέλλετ διασφαλίζει μέσω ειδικών μηχανισμών και βαλβίδων ότι η φωτιά δεν θα επεκταθεί στον χώρο της δεξαμενής. Όσον αφορά τον χώρο καύσης, αυτός διαφέρει σε μέγεθος, σχέδιο, υλικό κατασκευής κτλ. ανάλογα με την εταιρεία παραγωγής, αλλά και τις ανάγκες που καλείται να καλύψει ο εν λόγω λέβητας. Ο χώρος καύσης ενός λέβητα πέλλετ περιλαμβάνει ουσιαστικά το άναμμα του, το οποίο γίνεται είτε με τρόπο αυτόματο είτε μέσω ηλεκτρικής αντίστασης. Η διάταξη ανταλλαγής θερμότητας είναι στην πραγματικότητα ο χώρος, τον οποίο διασχίζουν οι ρύποι που κατευθύνονται προς την καμινάδα. Από την κατασκευή του εκάστοτε λέβητα εξαρτάται ο βαθμός πολυπλοκότητας αυτού του τμήματος, στόχος του οποίου είναι να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την θερμότητα των ρύπων. Μάλιστα στο σημείο αυτό εντοπίζονται διάφορες σωληνώσεις και σκαλοπάτια στα οποία συγκεντρώνεται το νερό του λέβητα.

√ Το πόσο αποδοτικός είναι ένας λέβητας έχει να κάνει με την ικανότητα της μετάδοσης της θερμότητας που δημιουργείται από την καύση των πέλλετ στο νερό του λέβητα. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η καπνοδόχος από κοινού με την ποιότητα του πέλλετ που χρησιμοποιείται κατά την καύση, καθώς τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν στην ενδεδειγμένη λειτουργία του λέβητα. Συνεπώς οι καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις οδηγίες των κατασκευαστών και να εγκαθιστούν τις καμινάδες που τους προτείνουν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες τους σχετικά με την ποιότητα του πέλλετ που πρέπει να χρησιμοποιούν στον λέβητα τους. Για παράδειγμα οι περισσότεροι κατασκευαστές αν όχι όλοι συνιστούν πέλλετ ξύλου, το οποίο είναι στην ουσία συμπιεσμένο πριονίδι χωρίς την προσθήκη χημικών. Η καύσιμη αυτή ύλη εκτός από πολύ οικονομική είναι και 100% φιλική προς το περιβάλλον, συνιστώντας μια πολύ συμφέρουσα λύση σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Άλλωστε το πέλλετ ξύλου είναι ένα καύσιμο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στις δυτικές χώρες. Τέλος, υπάρχει η κεντρική μονάδα ελέγχου, η οποία ρυθμίζει και ελέγχει όλες τις λειτουργίες του λέβητα. Οι δυνατότητες του λέβητα πέλλετ εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από το επίπεδο του συστήματος αυτού, παρέχοντας ανάλογα περισσότερη ή λιγότερη οικονομία. Επιπλέον η μονάδα ελέγχου μπορεί να προσαρμόσει την καύση του λέβητα πέλλετ (να την μειώσει ή να την αυξήσει) ανάλογα με τις ανάγκες μας.


Αξίζει να επενδύσω σε λέβητα πέλλετ ;

Στις μέρες μας η αναζήτηση φθηνότερης λύσης για τη θέρμανση του σπιτιού μας έχει γίνει ο κανόνας, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές στην προσπάθεια τους να κάνουν την καλύτερη και οικονομικότερη επιλογή να βομβαρδίζονται με προσφορές και πληροφορίες για τα νέα είδη θέρμανσης. Η εποχή, αλλά και οι ευρωπαϊκές διατάξεις προστάζουν ενεργειακά σπίτια και μάλιστα για τον λόγο αυτό υπάρχουν ευνοϊκά προγράμματα όπως το «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να δώσει κίνητρα στους ιδιοκτήτες των παλιών σπιτιών να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση (π. χ. μέσω των μονώσεων, των ενεργειακών κουφωμάτων κτλ.). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αντικατάσταση των παραδοσιακών τρόπων θέρμανσης με νέους οικολογικούς και πιο αποδοτικούς, στους οποίους ανήκουν και οι λέβητες πέλλετ. Το εάν αξίζει να επενδύσει κανείς σ’ έναν λέβητα πέλλετ εξαρτάται εν πολλοίς από το τι απαιτήσεις και τι ανάγκες για θέρμανση έχει κάποιος. Για παράδειγμα, για πολλούς θεωρείται μια ακριβή επένδυση, τα αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι εντυπωσιακά. Ωστόσο, εάν στόχος είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη και όχι η κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών τότε η αγορά και εγκατάσταση ενός λέβητα πέλλετ μπορεί εκτός από οικονομία στα έξοδα θέρμανσης να μας προσφέρει μια άνετη και ποιοτική ζωή. Η χρήση λέβητα πέλλετ μπορεί να προσφέρει από 40 έως και 60% μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με το πετρέλαιο, ενώ συγχρόνως το περιβάλλον γλιτώνει την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα. Ως καύσιμο υλικό χρησιμοποιείται το πέλλετ, το οποίο καλό είναι να προέρχεται από ξύλο. Τα πέλλετ κυκλοφορούν στην αγορά σε συσκευασίες των δεκαπέντε κιλών και το κόστος τους είναι μεταξύ 4,5 και 6,5€. Άλλωστε ο λέβητας πέλλετ είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να καίει μόνο πέλλετ. Σημαντικό είναι να συνοδεύεται από τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αλλοίωσης στα τοιχώματά του. Το κόστος ενός λέβητα πέλλετ ποικίλλει ανάλογα με το σχέδιο, το μέγεθος κτλ., ωστόσο σε γενικές γραμμές κυμαίνεται ανάμεσα στις 3.000-7.000€. Και μπορεί μεν το κόστος να φαίνεται υψηλό, αλλά χάρη στην οικονομία που επιτυγχάνεται στα έξοδα της θέρμανσης καλύπτεται πολύ σύντομα, ενώ η εγκατάσταση του πραγματοποιείται σε διάστημα το πολύ 2 ετών.


Πλεονεκτήματα του Λέβητα Πέλλετ

Στα πλεονεκτήματα του λέβητα πέλλετ συγκαταλέγεται και το χαμηλό κόστος συντήρησης, το οποίο δεν ξεπερνά τα 40€ τον χρόνο, ενώ όποιος δεν θέλει να δαπανήσει αυτά τα χρήματα μπορεί να αναλάβει μόνος του τη συντήρηση του λέβητα μιας και δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά όταν η συντήρηση γίνεται για πρώτη φορά καλό είναι να πραγματοποιείται από κάποιον ειδικό και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή έτσι ώστε να ισχύει και η γραπτή εγγύηση. Οι λέβητες πέλλετ αποτελούν στην Ευρώπη μια πολύ συνηθισμένη επιλογή για τη θέρμανση σε χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία αλλά και η γειτονική μας Ιταλία. Όπως είδαμε, εκτός από την οικονομική άποψη, που είναι βέβαια πολύ σημαντική, πρόκειται και για έναν οικολογικό τρόπο θέρμανσης, αφού το πέλλετ ξύλου συνιστά ένα απόλυτα φυσικό προϊόν και συνεπώς δεν μολύνει την ατμόσφαιρα.

Το κόστος λεβητών πέλλετ

Στις μέρες μας η αναζήτηση φθηνότερης λύσης για τη θέρμανση του σπιτιού μας έχει γίνει ο κανόνας, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές στην προσπάθεια τους να κάνουν την καλύτερη και οικονομικότερη επιλογή να βομβαρδίζονται με προσφορές και πληροφορίες για τα νέα είδη θέρμανσης. Η εποχή, αλλά και οι ευρωπαϊκές διατάξεις προστάζουν ενεργειακά σπίτια και μάλιστα για τον λόγο αυτό υπάρχουν ευνοϊκά προγράμματα όπως το «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να δώσει κίνητρα στους ιδιοκτήτες των παλιών σπιτιών να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση (π. χ. μέσω των μονώσεων, των ενεργειακών κουφωμάτων κτλ.). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αντικατάσταση των παραδοσιακών τρόπων θέρμανσης με νέους οικολογικούς και πιο αποδοτικούς, στους οποίους ανήκουν και οι λέβητες πέλλετ. Το εάν αξίζει να επενδύσει κανείς σ’ έναν λέβητα πέλλετ εξαρτάται εν πολλοίς από το τι απαιτήσεις και τι ανάγκες για θέρμανση έχει κάποιος. Για παράδειγμα, για πολλούς θεωρείται μια ακριβή επένδυση, τα αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι εντυπωσιακά. Ωστόσο, εάν στόχος είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη και όχι η κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών τότε η αγορά και εγκατάσταση ενός λέβητα πέλλετ μπορεί εκτός από οικονομία στα έξοδα θέρμανσης να μας προσφέρει μια άνετη και ποιοτική ζωή. Η χρήση λέβητα πέλλετ μπορεί να προσφέρει από 40 έως και 60% μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με το πετρέλαιο, ενώ συγχρόνως το περιβάλλον γλιτώνει την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα. Ως καύσιμο υλικό χρησιμοποιείται το πέλλετ, το οποίο καλό είναι να προέρχεται από ξύλο. Τα πέλλετ κυκλοφορούν στην αγορά σε συσκευασίες των δεκαπέντε κιλών και το κόστος τους είναι μεταξύ 4,5 και 6,5€. Άλλωστε ο λέβητας πέλλετ είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να καίει μόνο πέλλετ. Σημαντικό είναι να συνοδεύεται από τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αλλοίωσης στα τοιχώματά του. Το κόστος ενός λέβητα πέλλετ ποικίλλει ανάλογα με το σχέδιο, το μέγεθος κτλ., ωστόσο σε γενικές γραμμές κυμαίνεται ανάμεσα στις 3.000-7.000€. Και μπορεί μεν το κόστος να φαίνεται υψηλό, αλλά χάρη στην οικονομία που επιτυγχάνεται στα έξοδα της θέρμανσης καλύπτεται πολύ σύντομα, ενώ η εγκατάσταση του πραγματοποιείται σε διάστημα το πολύ 2 ημερών.

Παράδειγμα Εγκατάστασης λεβητα pellet με θερμαντικά σώματα και δεξαμενή αποθήκευσης DHW


Ο λέβητας πελλετ Ekopower είναι εφοδιασμένος με σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου που ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλώματος θέρμανσης με σώματα, ένα εξωτερικό σύστημα κυκλοφορίας για την αποφυγή συμπύκνωσης στον εναλλάκτη θερμότητας και, προαιρετικά, ένα κύκλωμα φόρτισης της δεξαμενής αποθήκευσης DHW. Το εξωτερικό υδραυλικό σύστημα αποτελείται από: – Κυκλοφορητή. – Τρίοδη βαλβίδα αντισυμπύκνωσης 55°C. – Βαλβίδα ασφαλείας, βαθμονομημένη σε 3 bar. – Βαλβίδα εκτόνωσης λέβητα πελλετ. Για τον έλεγχο ενός κυκλώματος DHW, συνδέστε έναν αισθητήρα DHW από την δεξαμενή ζεστού νερού στον λέβητα (προαιρετικά χορηγούμενος από την EKOPOWER) και μια τρίοδη βαλβίδα εκτροπής (βλέπε “Ηλεκτρικό Διάγραμμα” σελ 40). Το παρακάτω σχεδιάγραμμα απεικονίζει ένα παράδειγμα υδραυλικού διαγράμματος εγκατάστασης με θερμαντικά σώματα και δεξαμενή DHW: SF Βαλβίδα Ασφαλείας Θέρμανσης. CP Κυκλοφορητής. RV Βαλβίδα Αντισυμπύκνωσης EV Δοχείο διαστολής. DV Βαλβίδα Αποστράγγισης. BV Βαλβίδα Εκτόνωσης. 3WV: Τρίοδη Βαλβίδα Εκτροπής. HS Αισθητήρας Δεξαμενής DHW NV: Ανεπίστροφη Βαλβίδα. DSV: Βαλβίδα Ασφαλείας DHW. DEV: Δοχείο Διαστολής DHW. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 1 : Τοποθετείστε βαλβίδες αποστράγγισης και συσκευές για την ορθή απαγωγή του αέρα από το κύκλωμα θέρμανσης. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2: Πριν από οποιαδήποτε εργασία επιδιόρθωσης, αποσυνδέστε τον λέβητα από τις κεντρικές γραμμές ρεύματος/ τάσης. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 3 : Η τρίοδη βαλβίδα DHW θα πρέπει να τοποθετείται για να καθιστά δυνατή την ροή προς το κύκλωμα θέρμανσης όταν δεν είναι ενεργοποιημένο.[/reveal]

Οι λόγοι για να επιλέξετε λέβητες πέλλετ

Οι συνεχείς αυξήσεις τα τελευταία χρόνια στις τιμές των ορυκτών καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος οδήγησαν ένα τμήμα του κοινού στην αναζήτηση νέων, οικονομικότερων συστημάτων θέρμανσης, όπως είναι οι λέβητες pellet. Εάν έχει έρθει και για εσάς η ώρα να ψάξετε έναν οικονομικότερο τρόπο θέρμανσης, το εν λόγω άρθρο θα σας δώσει μερικές χρήσιμες πληροφορίες. Ας δούμε αρχικά το κόστος τόσο ενός λέβητα όσο και του ίδιου του pellet. Εφόσον μιλάμε για αγορά και όχι για μετατροπή του πετρελαίου σε πέλλετ πράγμα που θα πρέπει να αποκλείσουμε εξ αρχής για πολλούς λόγους όπως η απόδοση,οι καθαρισμοί,η προβληματική λειτουργία και άλλοι πολλοί θα πρέπει να υπολογίσετε ότι χρειάζεστε τουλάχιστον από 3.000 έως 6000€ ανάλογα το μέγεθος και τις απαιτήσεις της εγκατάστασης. Η τιμή αυτή είναι ενδεικτική, καθώς το κόστος αγοράς ενός λέβητα πέλλετ επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα την επωνυμία του , τις διαστάσεις του,την χώρα κατασκευής του,τις ευκολίες χειρισμού του,τις επιδόσεις του,τις πιστοποιήσεις του και πολλά άλλα. Είναι γεγονός ότι οι λέβητες pellet στοιχίζουν ακριβά σε σχέση με άλλα συστήματα θέρμανσης, αν υπολογίσετε, όμως, το χαμηλό κόστος καύσιμης ύλης και την υψηλή απόδοσή τους, τότε συμφέρει και μάλιστα αρκετά.Σήμερα σε όλη την ευρώπη η αύξηση πωλήσεων λεβήτων πέλλετ είναι 200% το χρόνο και οι εισαγωγές πέλλετ από αλλές χώρες όπως ο καναδάς και η αμερική έχει αυξηθεί από 1.250.000 τόνοι το 2011 σε 6.000.000 τόνοι το 2014.Καταλαβαίνουμε λοιπόν την ραγδαία αύξηση που έχουν γειτονικές μας χώρες όπως η ιταλία,η ισπανία,η αυστρία ,η γερμανία,η ιρλανδία και η μεγάλη βρεταννία.Η απόδοση ενός λέβητα εξαρτάται όπως είναι φυσιολογικό, από την ποιότητα του. Γι’ αυτό καλό είναι τα προϊόντα που θα επιλέξετε να είναι αξιόπιστα και να συνοδεύονται πάντα από γραπτές εγγυήσεις.Επίσης θα πρέπει ο καταναλωτής να απαιτήσει να του δοθούν οι πιστοποιήσεις και οι επιδόσεις του μηχανήματος καθώς στην ελληνική αγορά όπως λένε πολλοί είσαι ότι δηλώσεις. Πολύ βασική παράμετρος είναι και το (after sales market) η τεχνική υποστήριξη δηλαδή καθώς ο αγοραστής πρέπει να πεισθεί για την αξιοπιστία και του αντιπρόσωπου και των γνώσεων αυτού και του τεχνικού του τμήματος. Ως υλικό καύσης χρησιμοποιούν το pellet, ένα προϊόν το οποίο φτιάχνεται από υπολείματα ξύλων, πριονίδια, και από ολόκληρους κορμούς . Όπως καταλαβαίνουμε πρόκειται για ένα οικολογικό προϊόν, το οποίο δεν περιέχει καθόλου χημικά. Αυτό όμως που ενδιαφέρει κυρίως έναν καταναλωτή είναι η καύσιμη ύλη που θα χρησιμοποιεί να είναι οικονομική. Ας μην ξεχνάμε ότι το κόστος ήταν η βασική αιτία που οι περισσότεροι    καταναλωτές  άφησαν τα ορυκτά καύσιμα, και στράφηκαν σε σόμπες τζάκια λέβητες πέλλετ αναζητώντας φθηνότερη λύση θέρμανσης. Η μέση τιμή στην οποία μπορεί ο καταναλωτής να βρει το pellet είναι προς 30 λεπτά ανά κιλό που σημαίνει ότι εάν το προιόν είναι σωστό και μας δίνει 5,0kw/kg πληρώνουμε το kw 6 λεπτά,σε αντίθεση με άλλα καύσιμα τα οποία το kw στοιχίζει πολύ παραπάνω. Ωστόσο η τιμή αυτή διαφέρει αρκετά ανάλογα με την περιοχή και την ποιότητα του προϊόντος. Για παράδειγμα, το καθαρό pellet ξύλου είναι ακριβότερο συγκριτικά με αυτο από κουκούτσια καρπών. Και στο σημείο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να διαλέγουν pellet ξύλου, το οποίο συνιστούν όλοι οι κατασκευαστές λεβήτων,γιατί από την ποιότητα του πελλετ (kw/kg) και από την ποιότητα του συστήματος του (βαθμός απόδοσης %) θα γίνει η εξοικονόμιση ενέργειας άρα και η εξοικονόμιση χρημάτων Βασικό προτέρημα ενός λέβητα pellet είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αφού τα βλαβερά σωματίδια που εκπέμπονται είναι λιγότερα. Όσον αφορά τη συντήρηση του ίδιου του λέβητα, οι ενέργειες που πρέπει να γίνονται δεν διαφέρουν σημαντικά από εκείνες ενός συστήματος πετρελαίου ή φυσικού αερίου μιλάμε πάντα για αυτοματοποιημένο σύστημα. Όλα αυτά λοιπόν φανερώνουν τον λόγο που το pellet μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κέρδισε την εμπιστοσύνη και την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού παγκοσμίως. Βέβαια, εκτός από τα παραπάνω η αντικατάσταση του συμβατικού με έναν πέλλετς έχει σημασία και για ένα άλλο λόγο, καθώς συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου σας. Στις μέρες μας επιβάλλεται να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, μειώνοντας όσο περισσότερο μπορούμε την ενέργεια που ξοδεύουν τα σπίτια μας, μέσω των μονώσεων, των κουφωμάτων και των συστημάτων θέρμανσης.[

Ανιχνευτής Μονοξειδίου του Άνθρακα

Πολλοί άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο, και ακόμα περισσότεροι αντιμετωπίζουν βλάβες στην υγείας τους λόγω δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Το CO συνιστά ένα αόρατη, άοσμο, άγευστο και εξαιρετικά τοξικό αέριο. Παράγεται από καύσιμα συσκευών και οχημάτων, όπως το κάρβουνο, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το ξύλο κ.α. Το CO απορροφάται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια στους πνεύμονες αντί για το οξυγόνο – αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ραγδαίας βλάβης στα όργανα της καρδιάς και του εγκεφάλου λόγω έλλειψης οξυγόνωσης. Υψηλά επίπεδα CO σε ένα σπίτι μπορεί να προκληθούν από: * Εσφαλμένη ή κακή εγκατάσταση συσκευών που λειτουργούν με καύσιμα * Φραγμένες ή ραγισμένες καμινάδες / καπναγωγούς * Απουσία αερισμού, φραγμένους αεραγωγούς ή στεγανοποιήσεις που καθιστούν ασφυκτική την ατμόσφαιρα σε χώρους με συσκευές που καίνε καύσιμα. Συστήνεται στον υπεύθυνο για την εγκατάσταση η διεξαγωγή ενός 10 minute ελέγχου δωματίου για CO με αναλυτή όταν η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί. Κατάλληλοι Χώροι: * Ο ανιχνευτής μονοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να τοποθετείται στο δωμάτιο με το λέβητα * Θα πρέπει να εγκαθίσταται στην οροφή σε απόσταση 300mm από τοίχους ή εγκαταστάσεις φωτισμού. * Μεταξύ 1M – 3M οριζόντια από συσκευή * Αν τοποθετηθεί πάνω σε τοίχο, θα πρέπει να εγκατασταθεί σε ύψος μεγαλύτερο από το ύψος οποιασδήποτε πόρτας ή παραθύρου αλλά εξακολουθεί να πρέπει να τοποθετηθεί σε απόσταση τουλάχιστον 150mm από την οροφή. * Αν στο δωμάτιο υπάρχει διαχωριστικό, ο ανιχνευτής CO θα πρέπει να βρίσκεται στο τμήμα του χωρισμένου δωματίου που βρίσκεται ο λέβητας. * Σε δωμάτια με κεκλιμένες οροφές, οι ανιχνευτές CO θα πρέπει να βρίσκονται στην ψηλή πλευρά του δωματίου. Ακατάλληλες τοποθεσίες: * Δίπλα σε πόρτα, παράθυρο, αεραγωγό ή οπουδήποτε θα μπορούσε να επηρεαστεί από ρεύματα. * Δίπλα από ηλεκτρικό εξαεριστήρα ή απορροφητήρα * Πάνω από πηγές θερμότητας όπως τα σώματα ή εξαεριστήρες διοχέτευσης θερμού αέρα. * Σε σημεία όπου ρύποι ή σκόνη μπορεί να φράξουν τον αισθητήρα * Κοντά σε αέρια από χρώμα, αραιωτικά ή διαλυτικά ή σε αποσμητικά χώρου. * Μην τοποθετείτε τον ανιχνευτή έως ότου ολοκληρωθούν όλες οι κατασκευαστικές εργασίες για την αποφυγή μόλυνσης. Οι πληροφορίες αυτές συνιστούν μόνο πληροφορίες για προφύλαξη. Δεν υποδηλώνουν την διαρροή εκπομπών CO από τον λέβητα της EKOPOWER. Η EKOPOWER δεν φέρει καμία ευθύνη για βλάβες εξαιτίας κακής εγκατάστασης για την οποία ευθύνεται ο αρμόδιος για την εγκατάσταση. Ο καλός αερισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός. ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ. Αερισμός Η Ενότητα J του Δευτέρου Παραρτήματος των Οικοδομικών Κανονισμών, 1997, προβλέπει τα ακόλουθα: Μια συσκευή παραγωγής θερμότητας θα πρέπει να εγκαθίσταται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει αρκετή τροφοδοσία αέρα σε αυτή για την καύση και την αποτελεσματική λειτουργία οποιουδήποτε καπναγωγού ή καμινάδας. Αν ένας ηλεκτρικός εξαεριστήρας τοποθετηθεί σε ένα κτίριο που περιέχει λέβητα (εκτός στεγανών συσκευών), η συσκευή και ο καπναγωγός θα πρέπει να είναι ικανοί να λειτουργήσουν αποδοτικά όταν ο ανεμιστήρας είναι σε λειτουργία. Θα πρέπει να παρέχεται μια μόνιμη είσοδος αέρα ή άνοιγμα με συνολική ελεύθερη επιφάνεια τουλάχιστον 550 mm2 ανά kW ονομαστικής ισχύος εξόδου πάνω από 5 kW αλλά σε καμία περίπτωση μικρότερη από 6500 mm2. Εκεί που χρησιμοποιείται σταθεροποιητής υποπίεσης η συνολική ελεύθερη επιφάνεια θα πρέπει να αυξάνεται στα 300 mm2 για κάθε kW ονομαστικής ισχύος εξόδου. Αν ο λέβητας έχει εγκατασταθεί σε αεροστεγής εγκαταστάσεις, ο αερισμός του δωματίου θα πρέπει να γίνεται με σωλήνα από έξω προς το χώρο εγκατάστασης του λέβητα. Αν υπάρχουν άλλες συσκευές κατανάλωσης οξυγόνου στο δωμάτιο του λέβητα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο δυνητικός αέρας. Αν ένας αεραγωγός δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των συσκευών τοποθετήστε έναν δεύτερο αεραγωγό σε χαμηλότερο επίπεδο πίσω από τον λέβητα. Όλοι οι αεραγωγοί θα πρέπει να συνδέονται με σωλήνα ο οποίος να οδηγεί κατευθείαν από το δωμάτιο του λέβητα σε εξωτερική πηγή αέρα, και όχι από δωμάτιο σε δωμάτιο (εσωτερικός αέρας). Λάβετε επαρκή μέτρα ώστε να μην καθίσταται δυνατή η φραγή των αεραγωγών εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου. Τοποθετήστε απαραίτητη προειδοποιητική σήμανση.[/reveal]

Οι λέβητες πέλλετ και τα οικονομικά οφέλη τους

Οι λέβητες πέλλετ και τα οικονομικά οφέλη τους Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου, οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε νέες οικονομικότερες λύσεις, όπως είναι η τοποθέτηση λέβητα πέλλετ. Το πέλλετ (γνωστό αλλιώς και ως συσσωματώματα βιομάζας) είναι οτιδήποτε δημιουργείται από ζωντανούς οργανισμούς (π. χ. το ξύλο, κουκούτσια κτλ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας. Το πέλλετ μπορεί να είναι ευρωπαϊκής και εγχώριας προέλευσης.Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το φυσικό περιβάλλον, αφού για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται τα υπολείμματα της υλοτομίας και δεν απαιτείται εν νέου κοπή δέντρων. Συγχρόνως κατά την παραγωγή του πέλλετ δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα χημικά και επομένως όταν καίγεται δεν απελευθερώνει βλαβερές ουσίες στο περιβάλλον. Πρόκειται συνεπώς για ένα προϊόν εξ ολοκλήρου φυσικό. Στην Ευρώπη η χρήση πέλλετ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία κ. ά. ενώ στη χώρα μας, η οποία χρησιμοποιεί παραδοσιακά το πετρέλαιο μόλις πρόσφατα και λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, οι καταναλωτές στράφηκαν σε νέες μορφές ενέργειας. Οι λέβητες πέλλετ από άποψη οικονομίας, αλλά και απόδοσης σε σύγκριση με το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελούν την καλύτερη επιλογή. Ακόμη και στην περίπτωση που χρειαστεί αντικατάσταση του ήδη υπάρχοντος λέβητα και πάλι συμφέρει από οικονομική άποψη, αφού η απόσβεση των χρημάτων πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα οι λέβητες πέλλετ έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ζεστό νερό για τη χρησιμοποίηση του στο μπάνιο και την κουζίνα. Όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα έτσι και με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας εκτός από τα πλεονεκτήματα υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα• αυτά όσον αφορά τους λέβητες πέλλετ σχετίζονται κυρίως με το χαμηλής ποιότητας πέλλετ που χρησιμοποιείται κατά την καύση και το οποίο μακροπρόθεσμα αυξάνει το κόστος συντήρησης.

Επιπλέον στα αρνητικά συγκαταλέγονται η ανάγκη για διαρκή τροφοδοσία του λέβητα, η οποία διαφέρει από συσκευή σε συσκευή και σχετίζεται με τις εκάστοτε ανάγκες για θέρμανση. Τέλος, στα μειονεκτήματα εντάσσεται και η ανάγκη για συχνότερο καθάρισμα. Σχετικά με το κόστος της τοποθέτησης ενός λέβητα καυστήρες πέλλετ ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (κατασκευαστής, μέγεθος συστήματος κ. ά.). Ωστόσο σε γενικές γραμμές κυμαίνεται μεταξύ 3.000-5.000Ε κόστος αρκετά υψηλό αλλά, εάν αναλογιστεί κανείς τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα και την απόσβεση του ποσού σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια συμφέρουσα λύση. Πάντως οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην παρασύρονται από τις χαμηλές τιμές που θα συναντήσουν στους λέβητες πέλλετ καθώς σε βάθος χρόνου μπορεί να τους κοστίσει ακριβότερα. Αντιθέτως, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην ορθή λειτουργία του συστήματος, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα. Το ζητούμενο είναι να προηγηθεί μια μικρή έρευνα αγοράς, καθώς οι εξελίξεις και στον τομέα αυτό είναι ραγδαίες, ώστε η εκάστοτε επιλογή να καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κάθε αγοραστή. [/reveal]

 

Αγορα ενος λεβητα Pellet

Στην σημερινη δυσκολη οικονομικη συγκηρια που διανυει η χωρα μας ολοι προσπαθουν να εξοικονομήσουν χρηματα απο την θερμανση αλλαζοντας τα συστηματα θερμανσης τους μιας και το κοστος του πετρελαιου εχει γινει δυσβασταχτο στις μερες μας.Το ευρυ κοινο βομβαρδιζεται καθημερινα απο χιλιαδες διαφημισεις για τις πιο οικονομικες λυσεις σε σχεση με την θερμανση της οικιας του,διαφημισεις που ομως πολλες φορες προβληματιζουν τον καταναλωτη για την αξιοπιστια και την λειτουργια τους.Στο παρακατω κειμενο θα προσπαθησω παντα με επιχειρηματα να αιτιολογησω για ποιους λογους πρεπει να προσεχουμε πολυ πριν την αγορα ενος συστηματος θερμανσης με pellets. Ξεκινωντας θα ηθελα να τονισω οτι αναφερομαι μονο σε λεβητες οι οποιοι εχουν πιστοποιησεις απο διεθνεις ευρωπαικους οργανισμους, ινστιντουτα και απαραιτητη προυποθεση ειναι οτι διαθετουν αυτοματο καθαρισμο καυστηρα και εναλλακτων.Θα με ρωτησει λοιπον καποιος γιατι αλλα η απαντηση ειναι αυτονοητη.Ενας λεβητας θα πρεπει πριν την αγορα του να γνωριζουμε το βασικοτερο ολων την αποδοση του,και για να πιστεψουμε σε αυτα που αναφερουν τα προσπεκτους και οι πωλητες της εκαστοτε εταιρειας πρεπει να πειστουμε οτι η συγκεκριμενη συσκευη εχει περασει απο διαφορα τεστ και δοκιμασιες αλλα απο αξιοπιστους φορεις.Αφου πρωτα μας αποδειχτει και κατανοησουμε το ποσο σημαντικο ειναι στις μερες μας ο βαθμος αποδοσης του συστήματος πρεπει να μας αποδειξουν οτι θα ειναι ικανος να αποδιδει τις προαναφερομενες μετρησεις σε ολη την διαρκεια της λειτουργιας του,για το λογο αυτο χρειαζονται οι πιο πανω προυποθεσεις αυτοματων καθαρισμων. Κανοντας λοιπον ενα εξωνυχιστικο ελεγχο της αγορας σιγουρα θα επιλεξουμε αρκετους λεβητες που πληρουν τις προαναφερθεισες προδιαγραφες και φτανουμε στο δευτερο κατα την γνωμη μου σημαντικοτερο κομματι επιλογης ενος λεβητα που ειναι η τιμη του.Εκει αφηνω την κριση του καθενος απο εμας μονη της πρεπει ομως να εξετασουμε περαν της τιμης καποιους παραμετρους οπως την χωρα προελευσης του μηχανηματος.τους αυτοματισμους του,τον εγκεφαλο του ,την εγγυηση του,το after sales market,την τεχνικη υποστηριξη,το ποσο καλα η συγκεκριμενη εταιρεια που θα μας πουλησει την συσκευη pellet να γνωριζει το αντικειμενο της βιομαζας και γενικοτερα των στερεων καυσιμων.Αφου μετρησουμε ολα αυτα ενημερωνομαστε απο την εταιρεια το τι ποιοτητα pellet πρεπει να χρησιμοποιει το συγκεκριμενο μηχανημα για την σωστη λειτουργια του,το κοστος τοποθετησης στον συγκεκριμενο χωρο τις προδιαγραφες που απαιτει η καθε συσκευη για να εγκατασταθει και υστερα ολοκληρωνουμε την παραγγελια μας.Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και συχνότερα για νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι οποίες έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Όλοι λίγο-πολύ έχουμε ακούσει στον κοινωνικό μας περίγυρο συζητήσεις για τα έξοδα θέρμανσης, για αναζήτηση οικονομικότερου συστήματος κτλ. Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν στραφεί στο πέλλετ, σε αυτά τα μικρά σωματίδια από τα υπολείμματα ξυλείας, τα οποία είναι πολύ οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Το πέλλετ υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τα έξοδα του σπιτιού για θέρμανση. Τι είναι όμως προτιμότερο και πιο συμφέρον οι λέβητες pellet ή οι σόμπες πέλλετ; Τι είναι καλύτερο να επιλέξουμε; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά εξαρτάται κυρίως από τις ανάγκες μας και από τα χρήματα που είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε, διότι οι λέβητες αποτελούν μια σαφώς πιο ακριβή επένδυση από μια σόμπα. Εξαρτάται επίσης από τον χώρο τον οποίο θέλουμε να θερμάνουμε• για πολύ μεγάλους χώρους πιθανόν η σόμπα να μην είναι αποτελεσματική. Συνεπώς για να αποφασίσουμε για το σύστημα θέρμανσης το οποίο θα εγκαταστήσουμε, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας διάφορες παραμέτρους, όπως είναι η διαμόρφωση του χώρου, η παλαιότητα του σπιτιού, οι ανάγκες των ενοίκων για θέρμανση κτλ. Το pellet όπως πιθανόν θα γνωρίζετε από τον οικογενειακό και φιλικό σας κύκλο είναι πολύ οικονομικό και δεν μολύνει το περιβάλλον. Η οικονομία που επιτυγχάνεται στα έξοδα σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης είναι ασύγκριτη, αφού φτάνει ως και το 60%. Συγχρόνως οι λέβητες εκπέμπουν πολύ λιγότερα βλαβερά σωματίδια προς το περιβάλλον σε αντίθεση με του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το στοιχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες όλα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, όπως είναι φανερό, με τους λέβητες και τις σόμπες pellet συνδυάζεται οικονομία και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ενώ, παράλληλα, δεν στερείστε εσείς και η οικογένεια σας τη ζεστασιά. Βέβαια, όπως και να το κάνουμε, οι λέβητες έχουν μεγαλύτερη αυτονομία από τις σόμπες, καθώς έχουν αυτοκαθαριζόμενο σύστημα και συνεπώς δεν χρειάζονται καθάρισμα όπως οι σόμπες. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις μεγάλο ρόλο παίζει η ποιότητα του πέλλετ, το οποίο οι περισσότεροι γνώστες του χώρου προτείνουν να είναι ξύλου κι όχι άλλων μορφών. Κι αυτό διότι έκτος από το γεγονός ότι δεν είναι εξίσου αποδοτικά με το ξύλο, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα λειτουργίας στον λέβητα σας. Οι περισσότεροι έχουν τουλάχιστον έναν γνωστό ο οποίος έχει αλλάξει το σύστημα θέρμανσης του με pellet. Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε πληροφορίες από φίλους και γνωστούς, προκειμένου να διαπιστώσετε από πρώτο χέρι τόσο την οικονομία όσο και την απόδοση τους. Στη συνέχεια καλό είναι να απευθυνθείτε σε αξιόπιστες εταιρείες του χώρου, ώστε να λάβετε τις προσφορές τους και να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης για εσάς. Ευχαριστω για τον χρονο σας και καλα αναμματα !


                                                  Λέβητες Πέλλετ pellewood – Τιμές

Απο την Pellewood μια δυναμική εταιρεία που εξειδικεύεται στις σόμπες ξύλου τώρα και λέβητες πέλλετ με δυνατότητα καύσης και ξύλων. Ενας συνδιασμός στερεων καυσιμων με δυο πορτες ,ο οποιος με ευκολια αντιμετωπιζει την γρήγορη αλλαγη καυσιμου. Υψηλής απόδοσης λογω του εναλλακτή θερμότητας πολλαπλών διαδρομών.Θερμοστατης για αυτοματο ελεγχο της ροης του αερα εξασφαλίζοντας αξιόπιστη λειτουργία. Σώμα από ατσάλι δοκιμασμένο σε υψηλές πιέσεις. Εγγύηση και ευκολη εγκατάσταση σε ηδη υπαρχουσα εγκατάσταση.   Περιλαμβάνονταi:Λέβητας / καυστήρας Πελλετ / κοχλιας τροφοδοσιας / σιλο αποθηκευσης 150 kg./πινακας ελέγχου Δυνατοτητα καυσης ξυλου χωρις καμια αλλαγη – Ελληνικο Μενου – στις καλύτερες τιμές της αγοράς.Λέβητες πέλλετ – Οικονομική θέρμανση

Επειδή η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλάζει χρόνο με τον χρόνο, οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε νέες εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, όπως είναι π. χ. οι λέβητες πέλλετ. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά να αντικαθιστούν τον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης (κυρίως το πετρέλαιο) με νέες οικονομικότερες λύσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε τόσο η οικονομική κρίση όσο και η αλματώδης αύξηση του πετρελαίου. Παράλληλα η σύγχρονη τάση απαιτεί οι μορφές θέρμανσης να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Οι λέβητες πέλλετ καταφέρνουν να συνδυάζουν τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και χρημάτων με την οικολογική θέρμανση. Ως υλικό καύσης χρησιμοποιείται το πέλλετ, ένα εντελώς φυσικό προϊόν αφού προέρχεται από το ξύλο, ενώ συγχρόνως είναι και πολύ οικονομικό. Εκτός από αυτά τα πλεονεκτήματα, οι λέβητες πέλλετ τελευταίας τεχνολογίας έχουν και αυτό-καθαριζόμενο σύστημα, το οποίο λειτουργεί ως εξής: οι στάχτες μεταφέρονται με αυτόματο τρόπο στο σταχτοδοχείο, γεγονός που απαλλάσσει τους κατόχους του από τον καθαρισμό του καυστήρα κάθε βδομάδα. Παράλληλα υπάρχει και αυτόματο σύστημα καθαρισμού για τους καπνοσωλήνες, το οποίο είναι πολύ αποδοτικό και χαρίζει θέρμανση στον χώρο χωρίς να μολύνει την ατμόσφαιρα. Όπως είδαμε, τα αυτοκαθαριζόμενα συστήματα δεν χρειάζονται παρά μηδαμινή συντήρηση και συνεπώς δεν απαιτούν πρόσθετα έξοδα γι’ αυτόν τον λόγο. Επιπλέον οι τωρινοί λέβητες πέλλετ έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα στον χρόνο, ενώ οι διαστάσεις τους είναι ανάλογες με τους συμβατικούς λέβητες πετρελαίου ή φυσικού αερίου και η εγκατάσταση τους θεωρείται σχετικά απλή υπόθεση. Σημαντικό ρόλο στην απόδοση ενός λέβητα πέλλετ παίζει η ποιότητα της καύσιμης ύλης και για τον λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των κατασκευαστών, διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία του λέβητα. Η αναζήτηση λοιπόν του ιδανικού πέλλετ έχει μεγάλη σημασία, ενώ από την ποιότητα του εξαρτάται και ο βαθμός των αιωρούμενων ρύπων στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι το πέλλετ ξύλου εκπέμπει λιγότερα σωματίδια συγκριτικά με άλλα είδη πέλλετ και είναι το μόνο που συνίσταται από τους κατασκευαστές. Επιπλέον τα χαμηλής ποιότητας πέλλετ δημιουργούν πολλή στάχτη σε σχέση με αυτά του ξύλου. Εφόσον λοιπόν έχει γίνει μια μεγάλη επένδυση με την αγορά λέβητα πέλλετ, καλό είναι οι καταναλωτές να μην θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του συστήματος αγοράζοντας φθηνή και αμφίβολης προέλευσης καύσιμη ύλη. Όπως είδαμε, οι λέβητες πέλλετ συνδυάζουν δύο βασικές σύγχρονες τάσεις: την οικονομία στα έξοδα και την οικολογική νοοτροπία των συστημάτων θέρμανσης. Επομένως βασική προτεραιότητα των καταναλωτών δεν θα πρέπει να είναι μόνο η χαμηλή τιμή, αλλά προπάντων η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση και της υγείας μας. Οι μειωμένες εκπομπές βλαβερών προς την ατμόσφαιρα σωματιδίων σε αντίθεση με το πετρέλαιο και το αέριο καθιστούν τους λέβητες αυτούς εξαιρετικά φιλικούς προς το περιβάλλον


Ανθεκτικότητα στον χρόνο με Ekoheat

Τα συστήματα Ekopower Ekoheat που λειτουργούν με pellet έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον χρόνο, η οποία αποδεικνύεται με τον πίνακα ελέγχου (ΟΘΟΝΗ ΑΦΗΣ)


Επισκεπτείτε τους  λέβητες πέλλετ Τσαμουδάκης που εδρεύει στην Ραφήνα Αττικής.