Ορισμένες φορές βρισκόμαστε σε δίλλημα σχετικά με τον τύπο της θερμικής ενεργειακής συσκευής που πρέπει να επιλέξουμε. Μάλιστα πολλές φορές ακόμη κι αν καταλήξουμε στον τύπο αυτό, διχαζόμαστε στο τι να επιλέξουμε σε ότι αφορά την χώρα προέλευσης. τα συστήματα θέρμανσης (σόμπες, τζάκια, λέβητες) ευρωπαϊκής και εγχώριας προέλευσης, έχουν αρκετές ομοιότητες, όμως και κάποιες βασικές διαφορές.

Σε ότι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα συστήματα θέρμανσης έχουν παρεμφερή δυνατότητες και αποδόσεις, και αυτά της ευρωπαϊκής και εγχώριας προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοσή τους είναι εφάμιλλη, ενώ ακολουθούν τα σχετικά στάνταρ πιστοποίησης της ευρωπαϊκής ένωσης, τα οποία εξασφαλίζουν την καλή και απρόσκοπτη λειτουργία.

Εκεί που διαφέρουν συνήθως τα συστήματα θέρμανσης (σόμπες τζάκια  λέβητες πέλλετ, κλπ) ανάλογα με την προέλευσή τους, είναι κυριότερα η ποιότητα κατασκευής τους, η τεχνολογία που διαθέτουν και η ευχρηστία και λειτουργικότητά τους. Το υψηλό στάνταρ αισθητικής ακολουθείται από όλα τα μοντέλα ευρωπαϊκής προέλευσης, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για κάποια συσκευή που προορίζεται για χρήση εντός της οικίας, ή σε κάποιο άλλο εμφανές μέρος. Η ποιότητα κατασκευής είναι ανάλογη των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και σε αυτό τον τομέα συνήθως τα ευρωπαϊκά μοντέλα υπερέχουν.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα συστήματα θέρμανσης της ευρωπαϊκής προέλευσης, συνήθως υπερέχει αυτών της εγχώριας προέλευσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά τέτοιων συστημάτων στην Ελλάδα, είναι σχετικά πρόσφατη, ενώ οι αντίστοιχες αγορές στο εξωτερικό έχουν καθιερώσει τη χρήση εξελιγμένων τεχνολογικά συστημάτων, εδώ και πολλά χρόνια.

Στον τομέα της λειτουργικότητας, και οι συσκευές ευρωπαϊκής και εγχώριας προέλευσης, είναι αρκετά εύχρηστες, με πολλές δυνατότητες, όπως αυτόματη τροφοδοσία καυσίμου, τηλεχειρισμός, touch screen control panel, κλπ.