Σόμπες ξύλου

Μία από τις διαθέσιμες επιλογές στον τύπο θέρμανσης μιας κατοικίας, που ολοένα αυξάνει και τα ποσοστά χρήσης της, είναι οι σύγχρονες σόμπες ξύλου. Σαν μέσο καύσης, οι σόμπες αυτές λειτουργούν αντίστοιχα με τις παραδοσιακές, έχοντας όμως εξελίξει αρκετά, τόσο την ενεργειακή τους απόδοση, όσο και την εμφάνισή τους, αναδεικνύοντας κυρίως το αισθητικό στοιχείο.

Για μία κατοικία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θερμαίνεται τους κρυούς μήνες του χειμώνα, χωρίς να δαπανώνται μεγάλα χρηματικά ποσά. Η λύση με τις σόμπες ξύλου αποτελεί μία από τις οικονομικότερες και ιδανικότερες επιλογές που έχει κανείς, ενώ χρησιμοποιείται πλέον εκτεταμένα. Η καύσιμη ύλη, δηλαδή το ξύλο και οι μπρικέτες, πλέον είναι οικονομικά προσιτά και έχουν αρκετά ικανοποιητική θερμική απόδοση.

Σε αυτό το σημείο βέβαια πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι η ποιότητα της καύσιμης ύλης επηρεάζει άρρηκτα την ενεργειακή απόδοση στις σόμπες ξύλου, όπως άλλωστε ισχύει και για άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα αν κάποιος χρησιμοποιεί ξύλο που είναι γεμάτο υγρασία και έχει κακής ποιότητας σύνθεση, σίγουρα η καύση δεν θα αποδίδει τα αναμενόμενα, ενώ επίσης δεν θα διαρκεί. Η πιο σύγχρονη μορφή καύσιμης ύλης για τις σόμπες ξύλου, είναι οι μπριγκέτες ξύλου, που έχουν αργή καύση, υψηλή θερμική απόδοση, ενώ κατακρατούν και χαμηλό ποσοστό υγρασίας.

Το κόστος αγοράς για μία σόμπα ξύλου, εξαρτάται από την κατασκευή, την προέλευση και το design ενεργειακής συσκευής. Συνήθως οι σόμπες εισαγωγής είναι πιο ακριβές από αυτές που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Επίσης το design και ο σχεδιασμός τους, αν είναι πολύ μοντέρνος και το στυλ τους κάπως εκκεντρικό, η τιμή τους αυξάνει επίσης αρκετά.

Σόμπες ξύλου LANORDICA