Σόμπες Πέλλετ καλοριφέρ (idro)

Για να συνδυάσετε τα πλεονεκτήματα από τη χρήση συστημάτων θέρμανσης με πέλλετ, μπορείτε να ανατρέξετε στη λύση που ακούει στο όνομα σόμπες πέλλετ καλοριφέρ. Το σύστημα θέρμανσης αυτό, βασίζεται στην κλασσική λειτουργία των σομπών με πέλλετ, συνδυάζοντας όμως την κυκλοφορία νερού στα σώματα του καλοριφέρ.

Στην ουσία, αυτό το οποίο γίνεται είναι η τοποθέτηση ενός συστήματος μπόιλερ σε μία σόμπα πέλλετ, το οποίο περιέχει νερό και το οποίο θερμαίνεται κατά την καύση του πέλλετ στη σόμπα. Όταν το νερό έρθει στη ζητούμενη θερμοκρασία, ένα σύστημα κυκλοφορητή, μεταφέρει το ζεστό νερό στα συνδεδεμένα σώματα του καλοριφέρ, ανακυκλώνοντάς το και ζεσταίνοντας όλα τα δωμάτια.

Οι σόμπες πέλλετ καλοριφέρ, όπως μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει κανείς, απαιτούν πιο εξειδικευμένη εγκατάσταση από ότι οι απλές σόμπες. Είναι πολύ βασικό να υπάρχει χώρος για το μπόιλερ με το νερό, ενώ σημαντικό επίσης είναι να εγκατασταθεί το σύστημα κοντά στα σημεία συνδέσεων των σωληνώσεων των καλοριφέρ, ιδίως όταν πρόκειται για τροποποίηση της υπάρχουσας εγκατάστασης.

Συνολικά όμως το κόστος της αγοράς και εγκατάστασης συστημάτων με σόμπες πέλλετ καλοριφέρ, μπορεί να είναι μικρότερο από ότι η χρήση πετρελαιολέβητα. Επίσης το σύστημα εξαγωγής είναι πιο οικολογικό και εύκολο στη σύνδεση. Υπάρχουν επίσης αρκετές διαθέσιμες επιλογές σε σόμπες πέλλετ καλοριφέρ, οι οποίες παρέχουν διαφορετικές θερμιδικές αποδόσεις, ανάλογα με τις συνολικές ανάγκες του κάθε χώρου.

Τα περισσότερα συστήματα από σόμπες πέλλετ καλοριφέρ, μέχρι πρότινος διατίθενται από ευρωπαϊκές εταιρείες και κυρίως ιταλικές, αφού εκεί τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται κατά κόρον εδώ και πολλά χρόνια, με μεγάλη επιτυχία. Η τεχνογνωσία αυτή όμως έχει περάσει πλέον και σε ελληνικά χέρια κι έτσι μπορείτε να βρείτε αντίστοιχες σόμπες και ευρωπαικής και εγχώριας προέλευσης.