Χρήσιμες συμβουλές για τις αντλίες θερμότητας:

  • Post author:
  • Post category:blog

 

Θα προσπαθήσουμε να κατατοπίσουμε τον μέσο αναγνώστη σχετικά με τις αντλίες θερμότητας, οι οποίες έχουν εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας. Αρχικά λοιπόν όπως τα περισσότερα πράγματα διακρίνονται σε κάποια είδη: αντλίες θερμότητας αέρος-νερού, αέρος-αέρος, νερού-νερού και τα λοιπά. Οι αντλίες διαφοροποιούνται μεταξύ τους πέρα από την ισχύ και σε μια σειρά αλλά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα στον βαθμό απόδοσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, επειδή πρόκειται για μια ακριβή επένδυση είναι ορθότερο να προηγηθεί μια μελέτη από ειδικό, ο οποίος θα καταγράψει τις ανάγκες του κτιρίου και θα προτείνει λύσεις που θα ανταποκρίνονται στον καθένα ξεχωριστά. Επίσης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, ώστε να σας συμβουλέψει σχετικά με την αντλία θερμότητας που πρέπει να επιλέξετε για να μείνετε ικανοποιημένοι.

Η ιδανική αντλία θερμότητας εξαρτάται από την τοποθεσία του κτιρίου, τα θερμαντικά σώματα κ. ά. Επομένως είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια μελέτη του χώρου, η οποία θα μας υποδείξει την κατάλληλη αντλία αλλά και το κόστος τοποθέτησης της, καθώς και τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι αντλίες θερμότητας είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σ τις ανάγκες θέρμανσης της οικογένειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μάλιστα με πολύ χαμηλή κατανάλωση. Επιπλέον μπορούν να λειτουργήσουν και σε ορεινές περιοχές της χώρας μας, αφού αποδίδουν ακόμη και στους -22 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό που ξεχωρίζει τις αντλίες θερμότητας από τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης είναι ότι πέρα από θερμότητα παρέχουν και ψύξη (εφόσον υπάρχουν σώματα τύπου fan coil). Επενδύοντας λοιπόν κάποιος σε ένα τέτοιο σύστημα πετυχαίνει την πλήρη κάλυψη των αναγκών του σε ζέστη αλλά και κρύο, γλιτώνοντας από τα κλιματιστικά.

Η συντήρηση των αντλιών θερμότητας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου των επιμέρους συστημάτων και σκόπιμο είναι να γίνεται κάθε χρόνο, ενώ το κόστος κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια. Από την άλλη, ο χρόνος ζωής τους είναι αρκετά μεγάλος, αφού μια καλή αντλία θερμότητας μπορεί με τη σωστή συντήρηση να φτάσει και τα 25 χρόνια.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς τα οικονομικά οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης είναι τεράστια• οι ετήσιες δαπάνες θέρμανσης θα συρρικνωθούν κατά πολύ (ανάλογα βέβαια και με το προηγούμενο σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιούνταν) ενδεχομένως έως και 80%, ενώ παράλληλα ο χώρος μας θα απολαμβάνει εξαιρετική ποιότητα θέρμανσης υπό κάθε είδους εξωτερικές θερμοκρασίες. Συγχρόνως, το γεγονός ότι εκτός από την θέρμανση παρέχει και ψύξη, μας απαλλάσσει τόσο από την αγορά και εγκατάσταση κλιματιστικών όσο και από τα έξοδα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Προσφέρουν επιπλέον άνεση σε όλα τα μέλη της οικογένειας λόγω της αυτονομίας του συστήματος, δεν απαιτούν περιορισμό του εσωτερικού γιατί τοποθετούνται εξωτερικά, είναι τελείως οικολογικά και η εγκατάσταση τους λειτουργεί θετικά σε περίπτωση πώλησης ή ενοικίασης του ακινήτου σας. Τέλος, αντέχουν πολύ στον χρόνο, ενώ η κατάλληλη συντήρηση θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το χρόνο ζωής της αντλίας σας.