Ο κλιματισμός θεωρείται αναγκαίος στη χώρα μας.

  • Post author:
  • Post category:blog

Ειδικά στην Ελλάδα, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού υποχρεώνουν όλους τους χώρους διασκέδασης, εργασίας αλλά και τις οικίες να χρησιμοποιούν κλιματιστικές συσκευές. Επομένως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού, ώστε να μην αποδειχθεί πολύ δαπανηρή επένδυση μιας και το κόστος από την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αρκετά υψηλό.

Ο κλιματισμός έχει μπει για τα καλά στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ η τεχνολογία της εποχής είναι σε θέση να εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα κλιματιστικών συσκευών. Παράλληλα, υπάρχουν και κλιματιστικά εξωτερικών χώρων, τα οποία απευθύνονται συγκεκριμένα σε μεγάλους χώρους εστίασης και διασκέδασης, σε χώρους εκδηλώσεων, σε εργοστάσια και σε οποιοδήποτε ανοιχτό ή ημιανοιχτό χώρο, όπως είναι οι παιδότοποι, οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα νυχτερινά κέντρα, τα συνεργεία και άλλα. Η ανάγκη κλιματισμού στους χώρους αυτούς, ειδικά το καλοκαίρι, είναι επιτακτική όχι μόνο για την ευχαρίστηση των πελατών, αλλά και για τους εργαζόμενους. Οι τελευταίοι ειδικότερα έχουν ανάγκη από ένα ευχάριστο και καθαρό περιβάλλον προκειμένου να αυξήσουν την απόδοση τους.

Η ανάγκη κλιματισμού όλων των χώρων οδήγησε κάθε σύγχρονη επιχείρηση, αλλά και τις περισσότερες οικίες να εγκαταστήσουν συσκευές δροσισμού. Βασική λειτουργία των συστημάτων κλιματισμού είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου σε ανεκτές τιμές, ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις μας για ψύξη. Πολλά συστήματα κλιματισμού χρησιμοποιούνται και για θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτή η διπλή χρήση των κλιματιστικών συσκευών (ψύξη και θέρμανση) προστατεύει το σπίτι ή την επιχείρηση μας από την υπερβολική ζέστη και το κρύο. Επιπλέον αντίθετα με άλλες μορφές θέρμανσης, η χρήση κλιματιστικού ρυπαίνει πολύ λιγότερο το φυσικό περιβάλλον, ενώ για τους θερινούς μήνες και για χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου η διάρκεια του καύσωνα είναι αρκετά μεγάλη η λύση του κλιματιστικού είναι σχεδόν μονόδρομος.

Βέβαια, ο κλιματισμός στην εποχή μας έκτος από θέρμανση και δροσισμό προσφέρει και καθαρότερη ατμόσφαιρα, χάρη στην ικανότητα του να φιλτράρει τον αέρα που διοχετεύει στον προσωπικό ή εργασιακό μας χώρο, ενώ, παράλληλα, καθαρίζει τον αέρα που υπάρχει στο εσωτερικό. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ο εισπνεόμενος αέρας να είναι ποιοτικώς καλύτερος και καθαρότερος, εφόσον είναι απαλλαγμένος από σκόνη και ρύπους, τα οποία συγκρατούνται στα φίλτρα των κλιματιστικών συστημάτων. Τέλος, οι περισσότερες συσκευές air-condition ρυθμίζουν αποτελεσματικά την υγρασία του χώρου, κρατώντας την στα φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να μην δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα.

Ο κλιματισμός λοιπόν και οι ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος είναι απαραίτητες για την καλή ποιότητα ζωής και την άνεση τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε εργασιακό. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση η χρήση κλιματισμού κρίνεται απαραίτητη, αφού η παραγωγικότητα των εργαζομένων καθορίζεται σε κάποιο τουλάχιστον βαθμό από τις συνθήκες που επικρατούν στον εργασιακό χώρο. Θεωρείται βέβαιο, ότι η εξασφάλιση της κατάλληλης κάθε φορά θερμοκρασίας από κοινού με την καθαρή ατμόσφαιρα και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας αυξάνουν την απόδοση, αλλά και την διάθεση του εργατικού δυναμικού.