δοχειο αδρανειας

 • Post author:
 • Post category:blog

ΣΩΣΤΟΤΕΡΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΗ

 

Τι είναι το δοχείο αδρανείας;

Το Δοχείο Αδράνειας που θα αποκαλούμε για συντομία BUFFER  είναι ένα δοχείο συνήθως σε κυλινδρικό σχήμα: με χωρητικότητες (για οικιακή χρήση) από 300 – 5000 Lt. νερού, με πολύ καλό θερμομονωτικό περίβλημα και είναι συνδεμένο με το σύστημα θέρμανσης και λειτουργεί με θερμοστάτη χώρου όπως ξέρουμε και από τον λέβητα πετρελαίου. Δηλαδή είναι το ίδιο νερό που κυκλοφορεί μέσα στα σώματα καλοριφέρ ή το νερό της επιδαπέδιας θέρμανσης και όχι το νερό χρήσης π.χ. του boiler. Είναι δηλαδή «νεκρό νερό» το οποίο δεν ανανεώνεται και συνεχώς επανακυκλοφορεί μέσα στο σύστημα.

Τι είδη δοχείων αδρανείας υπάρχουν;

Υπάρχουν 3 κατηγορίες δοχείων αδρανείας.

 1. Απλό δοχείο αδρανείας BUFFER TANK όπου σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να αποθηκεύσουμε ενέργεια από διάφορες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Με απλά λόγια μπορούμε να συνδέσουμε στο δοχείο αδρανείας έναν λέβητα ξύλου, έναν λέβητα pellet ή ότι άλλο μπορεί να παράγει ενέργεια και να λειτουργούμε συνδυαστικά μεταξύ τους.
 2. Δοχείο αδρανείας με εναλλάκτη θερμότητα BUFFER TANK WITH SPIRAL EXCHANGER  σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν αυτά που περιγράψαμε προηγουμένως με την διαφορά ότι τώρα υπάρχει μέσα στο δοχείο εναλλάκτης θερμότητας ο οποίος λειτουργεί ως υποδοχή για την σύνδεση με επιλεκτικούς συλλέκτες για υποβοήθηση θέρμανσης 30% ετησίως.
 3. Δοχείο αδρανείας με εναλλάκτη θερμότητας και ενσωματωμένο boiler ζεστών νερών χρήσης (Ζ.Ν.Χ)  COMBINED BUFFER TANK WITH LOWER COIL σε αυτήν την περίπτωση πέρα από τις προηγούμενες δυνατότητες που παρουσιάστηκαν μπορούμε να έχουμε και ενσωματωμένο boiler ζεστών νερών χρήσης (Ζ.Ν.Χ) προσφέροντας την πλέον ολοκληρωμένη λύση στα δοχεία αδρανείας (Tank in Tank).

Που χρησιμοποιούνται τα δοχεία αδρανείας;

Το  δοχειο αδρανειας χρησιμοποιείται κυρίως στην επιδαπέδια θέρμανση όπως επίσης επιβάλετε να χρησιμοποιηθεί και για θέρμανση με στερεά καύσιμα για όλων των ειδών εγκαταστάσεων για να ελέγχεται η θερμοκρασία ροής του νερού προς τις σωληνώσεις και δίνει μέσω αυτοματισμών τη δυνατότητα μίξης του νερού με επανακυκλοφορία μέσω π.χ. τρίοδης βάνας για τη σωστή θερμοκρασία προσαγωγής του νερού στο σύστημα.

Ο λόγος που κάνει επιτακτική την χρήση δοχείου με την καύση στερεών καυσίμων και ιδίως του ξύλου είναι η ανεξέλεγκτη καύση του ξύλου. Το δοχείο μας δίνει την δυνατότητα να παράγουμε ενέργεια από το ξύλο και αποθηκεύοντας την να την χρησιμοποιήσουμε την ώρα που πραγματικά την χρειαζόμαστε και όχι μόνο την ώρα που θα γίνετε η παραγωγή της. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα με την χρήση θερμοστάτη χώρου να επιλέγουμε την επιθυμητή θερμοκρασία και όταν κλείσει ο θερμοστάτης η ενέργεια που συνεχίζει να παράγετε αποθηκεύεται στο Tank. Επίσης την στιγμή που θα χρειαστούμε ενέργεια θα την έχουμε διαθέσιμη άμεσα χωρίς την αναμονή των 20′-25’ λεπτών που χρειάζεται ακόμη και σε έναν λέβητα πετρελαίου ή αερίου.

Χρησιμοποιείται επίσης στη γεωθερμία και συνδυάζεται με ηλιακούς συλλέκτες όπου όλα μαζί τα συστήματα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια η οποία θα χρησιμοποιηθεί μόνη της ή μαζί με άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας συνδυαστικά. Με απλά λόγια μπορούμε να φανταστούμε μια μπαταρία η οποία φορτίζει από δύο–τρεις ή και περισσότερες πηγες ενεργειας και χρησιμοποιούμε αυτή την ενέργεια όταν τη χρειαστούμε.

Τι κερδίζω με το δοχείο αδρανείας;

Με το δοχείο αδρανείας όπως αναφέραμε προηγουμένως αποθηκεύουμε όλη την παραγόμενη ενέργεια και την χρησιμοποιούμε την στιγμή που την χρειαζόμαστε στον χώρο μας. Αυτό σημαίνει πως ούτε ένα ξύλο, ούτε 1 γραμμάριο pellet,  δεν πάνε χαμένα καθώς αποθηκεύονται στο δοχείο αδρανείας και περνάνε στο χώρο μας την ώρα που εμείς θα ενεργοποιήσουμε τον θερμοστάτη χώρου. Η ετήσια εξοικονόμηση καυσίμου υπολογίζετε στο 10%-20%. Για οποιαδηποτε αλλη πληροφορια ειμαστε στη διαθεση σας και θα χαρουμε να επικοινωνησετε μαζι μας στο 22940-76337 η στο 6977225227

 • Συνεργάζεται με εξωτερικούς εναλλάκτες θερμότητας
 • Προσφέρεται με άνοδο μαγνησίου
 • Αντιδιαβρωτική προστασία
 • Μέγιστη θερμοκρασία κυκλώματος θέρμανσης: 950C
 • Μέγιστη θερμοκρασία νερού χρήσης: 800C
 • Μέγιστη Πίεση Λειτουργίας: 6 bar
 • Μέγιστη Πίεση Λειτουργίας κυκλώματος θέρμανσης:3 bar
 • Με μόνωση πολυουρεθάνης: 45kg/m3
 • Εσωτερική επισμάλτωση