Αξίζει να επενδύσω σ’ έναν λέβητα πέλλετ;

  • Post author:
  • Post category:blog
ekopower 1500
ekopower ραφήνα

Στις μέρες μας η αναζήτηση φθηνότερης λύσης για τη θέρμανση του σπιτιού μας έχει γίνει ο κανόνας, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές στην προσπάθεια τους να κάνουν την καλύτερη και οικονομικότερη επιλογή να βομβαρδίζονται με προσφορές και πληροφορίες για τα νέα είδη θέρμανσης. Η εποχή, αλλά και οι ευρωπαϊκές διατάξεις προστάζουν ενεργειακά σπίτια και μάλιστα για τον λόγο αυτό υπάρχουν ευνοϊκά προγράμματα όπως το «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να δώσει κίνητρα στους ιδιοκτήτες των παλιών σπιτιών να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση (π. χ. μέσω των μονώσεων, των ενεργειακών κουφωμάτων κτλ.). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αντικατάσταση των παραδοσιακών τρόπων θέρμανσης με νέους οικολογικούς και πιο αποδοτικούς, στους οποίους ανήκουν και οι λέβητες πέλλετ.

Το εάν αξίζει να επενδύσει κανείς σ’ έναν λέβητα πέλλετ εξαρτάται εν πολλοίς από το τι απαιτήσεις και τι ανάγκες για θέρμανση έχει κάποιος. Για παράδειγμα, για πολλούς θεωρείται μια ακριβή επένδυση, τα αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι εντυπωσιακά. Ωστόσο, εάν στόχος είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη και όχι η κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών τότε η αγορά και εγκατάσταση ενός λέβητα πέλλετ μπορεί εκτός από οικονομία στα έξοδα θέρμανσης να μας προσφέρει μια άνετη και ποιοτική ζωή.

Η χρήση λέβητα πέλλετ μπορεί να προσφέρει από 40 έως και 60% μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με το πετρέλαιο, ενώ συγχρόνως το περιβάλλον γλιτώνει την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα. Ως καύσιμο υλικό χρησιμοποιείται το πέλλετ, το οποίο καλό είναι να προέρχεται από ξύλο. Τα πέλλετ κυκλοφορούν στην αγορά σε συσκευασίες των δεκαπέντε κιλών και το κόστος τους είναι μεταξύ 4,5 και 6,5€. Άλλωστε ο λέβητας πέλλετ είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να καίει μόνο πέλλετ. Σημαντικό είναι να συνοδεύεται από τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα αλλοίωσης στα τοιχώματά του.

Το κόστος ενός λέβητα πέλλετ ποικίλλει ανάλογα με το σχέδιο, το μέγεθος κτλ., ωστόσο σε γενικές γραμμές κυμαίνεται ανάμεσα στις 3.000-7.000€. Και μπορεί μεν το κόστος να φαίνεται υψηλό, αλλά χάρη στην οικονομία που επιτυγχάνεται στα έξοδα της θέρμανσης καλύπτεται πολύ σύντομα, ενώ η εγκατάσταση του πραγματοποιείται σε διάστημα το πολύ 2 ημερών. Στα πλεονεκτήματα του λέβητα πέλλετ συγκαταλέγεται και το χαμηλό κόστος συντήρησης, το οποίο δεν ξεπερνά τα 40€ τον χρόνο, ενώ όποιος δεν θέλει να δαπανήσει αυτά τα χρήματα μπορεί να αναλάβει μόνος του τη συντήρηση του λέβητα μιας και δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά όταν η συντήρηση γίνεται για πρώτη φορά καλό είναι να πραγματοποιείται από κάποιον ειδικό και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Οι λέβητες πέλλετ αποτελούν στην Ευρώπη μια πολύ συνηθισμένη επιλογή για τη θέρμανση σε χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία αλλά και η γειτονική μας Ιταλία. Όπως είδαμε, εκτός από την οικονομική άποψη, που είναι βέβαια πολύ σημαντική, πρόκειται και για έναν οικολογικό τρόπο θέρμανσης, αφού το πέλλετ ξύλου συνιστά ένα απόλυτα φυσικό προϊόν και συνεπώς δεν μολύνει την ατμόσφαιρα.